Badmintonmentaliteit

Je spelmentaliteit is naast je techniek, tactisch inzicht en fysiek een belangrijke bepaler voor jouw manier van badmintonnen. Je kan met een verkeerde mentaliteit verliezen en zelfs jouw plezier in badminton verliezen. Met een goede mentaliteit vergroot je je kans om met plezier te spelen en daardoor vergroot je ook je kans op winst in een partij, of in ieder geval in vólgende partijen.


Ook deze pagina hebben we opgedeeld met de basis voor de beginnende badmintonner. Daarna vind je tips om het spelplezier te verhogen gericht op een gevorderde speler die recreatief bezig is. Het gedeelte voor de competitiespeler is gericht op het verhogen van je winstkansen.


Beginner
Fair play
Om eerlijk te kunnen spelen, moet je weten wat de spelregels zijn. Daarbij proberen we elkaar met respect te behandelen. Dat geldt voor je medespelers, naast je, maar ook tegenover je. Bijvoorbeeld: de beslissing tussen "in" (op de lijn of erbinnen) en "uit" kan aanleiding geven voor oneerlijkheid, of de schijn wekken van oneerlijkheid. Hoe los je dat op, want je wilt toch winnen? Als je eerlijk wilt winnen, is het simpel: bij twijfel geef je je tegenstander het voordeel van de twijfel. Een eerlijke tegenstander zal je corrigeren en een let (het punt overspelen) voorstellen. Of zelfs jouw het punt gunnen als hij het wel duidelijk heeft gezien, en daar bedank je hem voor. Een oneerlijke tegenstander kan er misbruik van maken. Dat is zijn/haar probleem, niet het jouwe.


Ongeschreven regels
Op deze manier kan je eerlijk en respectvol omgaan met de beschreven spelregels. Maar er zijn in het badminton ook een paar ongeschreven regels:
- Ook in onze moderne tijd laten we de dame beginnen. Dit is een restant van de Engelse hoffelijkheid waar dit spel uit voort komt.
- Je wacht met serveren tot je tegenstander er klaar voor staat.
- Als de shuttle op jouw kant van de baan op de grond valt, dan raap jij hem op. Moet daarna de tegenstander serveren, dan sla je de shuttle naar de tegenstander.
- Je maakt je excuses als door jouw slag de shuttle tegen het lichaam van je tegenstander komt. En vraagt of alles OK is.
- Je maakt je excuses als jouw slag per ongeluk, of bv. via het net een punt oplevert.
- Let op wat je doet met je racket. Als jij en je medespeler naar dezelfde plek rennen om de shuttle te slaan, ligt het voor de hand dat jullie met de rackets tegen elkaar gaan slaan. Dan is het beter niet te slaan en het punt aan de tegenstander te laten, dan er vol voor gaan en eindigen met een kapot racket ... van je medespeler.


Gevorderde speler
Wat je kan doen om het spelplezier voor jou en je medespelers te verhogen.


Teamplayer
Wat maakt jou tot een goede teamplayer? Een belangrijke regel is dat jij meer geeft, dan dat je neemt (lees: dan dat je medespeler geeft). Probeer meer dan 50% bij te dragen in een dubbel. Probeer in je enkelspel niet alleen beter, maar ook eerlijker en sportiever te zijn dan je tegenspeler. Want ook als je in een enkelspel speelt, ben je een team met je tegenstander. Een team dat samen een leuke pot badminton wil spelen.


Sterkere medespeler
Daar sta je dan, naast de crack van de club. Hoe speel je samen met iemand die veel beter is? Door met hem samen te spelen: maak afspraken welk gebied jij bestrijkt (het gebied achterin is beter door de sterkere speler te verdedigen) en luister naar aanwijzingen misschien steek je er iets van op. Je hoeft je niet te excuseren als jij een fout maakt, tenminste niet als je gewoon je best doet. En lach de fouten die je maakt, niet weg, tenminste niet als je medespeler serieus met de partij bezig is. Met deze instelling laat je zien dat je je best doet en samen wilt werken aan een goed resultaat. En vaak komt die dan ook.


Sterkere tegenstander
In het begin is er geen ontkomen aan: je tegenstander is veel beter. Wat kan jij, naast je stinkende best, daar aan doen?
Voor het geval je denkt dat je tegenstander geen zin heeft om tegen jou te moeten spelen: iedereen is ooit begonnen en dus weet jouw tegenstander heel goed dat het voor hem erbij hoort om tegen beginnende spelers te spelen. Het idee is dat jij er van leert, zodat jullie (en wij allemaal) later steeds interessante partijen tegen elkaar kunnen spelen.
Als je denkt dat er voor jou geen zin geeft deze partij, die je toch gaat verliezen, te spelen: focus op een concreet punt dat je in zo'n partij wél kan verbeteren. Je weet dat je veel services tegen je gaat krijgen, dus stel jezelf tot doel om bv. een korte service altijd kort naar de zijkant te retourneren, of elke hoge service met een scherpe dropshot te beantwoorden. Kies een punt dat voor jou haalbaar en uitdagend is. En dan wordt elke rally toch weer interessant én is het heel goed mogelijk om met een heel goed gevoel terug te kijken op een totaal verloren partij.


Onevenwichtige tegenstanders
Als er in een dubbel een groot niveau-verschil is bij je tegenstanders, ligt de verleiding om alles op de zwakkere te spelen op de loer. Dat is alleen verdedigbaar bij competitiewedstrijden waarbij het om kampioenschappen gaat. Zolang we het over recreatieve partijen hebben (ook de recreatieve competitie of op een recreanten-toernooi), pas je jouw slagen aan aan wat de zwakkere tegenstander aan kan. Concreet:
- niet op hem/haar smashen als die smash nooit geretourneerd kan worden;
- geen schijnslagen als je zeker weet dat hij/zij daar altijd in trapt;
- niet hoog achterin serveren bij een zwakkere dame in de mix.
En ja, je speelt ook de veel betere speler aan. Die heeft ook recht op een bijdrage in het spel. Lees dat stukje over Teamplayer nog eens door waarom.


Zwakkere medespeler
Als gevorderde komt er een moment dat je met een zwakkere medespeler op de baan staat. Uit goede bedoelingen ga je tips geven, dat is logisch. Maar niet effectief. Een beginnende speler is al heel druk met spelregels, naar de shuttle toe lopen en slaan. Hij heeft daardoor maar heel beperkt ruimte om daarnaast dingen te moeten leren. Houd het bij 1 tip en kom op die ene tip terug als je medespeler het weer niet goed doet. En kom er vooral ook op terug als je medespeler het wel goed doet. Pas daarna is weer ruimte voor een (1, één) volgende tip.


Zwakkere tegenstander
Als je tegen een beginnende of zwakkere tegenstander speelt, speel dan met respect. Je zet je tegenstander niet voor gek en speelt op zo'n niveau en manier dat je tegenstander spelplezier houdt en er iets van kan opsteken. Dat betekent niet dat je je tegenstander laat winnen. Als het om een serieuze wedstrijd gaat, moet je ook serieus voor de winst gaan. Win dan schoon en met respect. Want die ene keer dat je dat niet doet, herinner je je heel lang.


Competitiespeler
We verlaten het recreatieve en gaan over naar het competatieve: wat kan je doen aan je gedrag en je gedachten, opdat je meer kans maakt om te winnen.


onderwerpen nog uit te werken
Doelen stellen
informeer je coach
Omgaan met druk
Omgaan met ongewenst gedrag
- Als de tegenstander dubieuze beslissingen neemt, dan zeg je 1 keer duidelijk wat jij hebt waargenomen. Blijft de tegenstander bij zijn beslissing, ga dan niet in discussie, dat heeft geen zin. Jullie zijn nl. twee verschillende spelers: eentje die eerlijk is, en eentje die dat niet is. Je tegenstander weet dat hij oneerlijk is, en dat is mentaal al erg genoeg ... voor hem.
- Het ligt aan ... niemand anders dan jou. Zoek geen excuses voor een verliespartij, maar zoek naar verbeterpunten, zodat je daar op kan trainen en een volgende keer sterker op de baan staat.


Dubbelspel
Je staat met z'n tweeën op de baan en dat geeft een heel nieuw aspect: samenwerking. Een goed dubbel:
- wil samenwerken;
- heeft de bereidheid tot opvangen van elkaar in en na rally's;
- kan elkaar oppeppen;
- gaat/wil veel samen oefenen.


Maar het allerbelangrijkste: jullie zijn een team en ongeacht hoe slecht je partner ook is, je steunt hem wat er ook gebeurt. Ga dus niet belerend uitleggen hoe je partner het had moeten doen, maar pak het altijd aan vanuit een positieve houding en met respect. Anders ga je gegarandeerd met een rotgevoel verliezen.


Coach Lee heeft hier een helder filmpje (3:44) over gemaakt:

Dit is een video uit zijn zeer aan te bevelen afspeellijst over (verkeerd) spelgedrag.


Lees verder: Coaching.