Spelplezier

Wat je kan doen om het spelplezier voor jou en je medespelers te verhogen.

Teamplayer

Wat maakt jou tot een goede teamplayer? Een belangrijke regel is dat jij meer geeft, dan dat je neemt (lees: dan dat je medespeler geeft). Probeer meer dan 50% bij te dragen in een dubbel. Probeer in je enkelspel niet alleen beter, maar ook eerlijker en sportiever te zijn dan je tegenspeler. Want ook als je in een enkelspel speelt, ben je een team met je tegenstander. Een team dat samen een leuke pot badminton wil spelen.

Sterkere medespeler

Daar sta je dan, naast de crack van de club. Hoe speel je samen met iemand die veel beter is? Door met hem samen te spelen: maak afspraken welk gebied jij bestrijkt (het gebied achterin is beter door de sterkere speler te verdedigen) en luister naar aanwijzingen, misschien steek je er iets van op. Je hoeft je niet te excuseren als jij een fout maakt, tenminste niet als je gewoon je best doet. En lach de fouten die je maakt, niet weg, tenminste niet als je medespeler serieus met de partij bezig is. Met deze instelling laat je zien dat je je best doet en samen wilt werken aan een goed resultaat. En vaak komt die dan ook.

Sterkere tegenstander

In het begin is er geen ontkomen aan: je tegenstander is veel beter. Wat kan jij, naast je stinkende best, daar aan doen?
Voor het geval je denkt dat je tegenstander geen zin heeft om tegen jou te moeten spelen: iedereen is ooit begonnen en dus weet jouw tegenstander heel goed dat het voor hem erbij hoort om tegen beginnende spelers te spelen. Het idee is dat jij er van leert, zodat jullie (en wij allemaal) later steeds interessante partijen tegen elkaar kunnen spelen.
Als je denkt dat het voor jou geen zin heeft deze partij, die je toch gaat verliezen, te spelen: focus op een concreet punt dat je in zo"n partij wél kan verbeteren. Je weet dat je veel services tegen je gaat krijgen, dus stel jezelf tot doel om bv. een korte service altijd kort naar de zijkant te retourneren, of elke hoge service met een scherpe dropshot te beantwoorden. Kies een punt dat voor jou haalbaar en uitdagend is. En dan wordt elke rally toch weer interessant én is het heel goed mogelijk om met een goed gevoel terug te kijken op een totaal verloren partij.

Onevenwichtige tegenstanders

Als er in een dubbel een groot niveau-verschil is bij je tegenstanders, ligt de verleiding op de loer om alles op de zwakkere te spelen. Dat is alleen verdedigbaar bij competitiewedstrijden waarbij het om kampioenschappen gaat. Zolang we het over recreatieve partijen hebben (ook de recreatieve competitie of op een recreanten-toernooi), pas je jouw slagen aan aan wat de zwakkere tegenstander aan kan. Concreet:

  • niet op hem/haar smashen als die smash nooit geretourneerd kan worden;
  • geen schijnslagen als je zeker weet dat hij/zij daar altijd in trapt;
  • niet hoog achterin serveren bij een zwakkere dame in de mix.

En ja, je speelt ook de veel betere speler aan. Die heeft ook recht op een bijdrage in het spel. Lees dat stukje over Teamplayer nog eens door waarom.

Zwakkere medespeler

Als je maar lang genoeg blijft leren, komt er een moment dat je met een zwakkere medespeler op de baan staat. Uit goede bedoelingen ga je tips geven, dat is logisch. Maar niet effectief. Een beginnende speler is al heel druk met spelregels, naar de shuttle toe lopen en slaan. Hij heeft daardoor maar heel beperkt ruimte om daarnaast dingen te moeten leren. Houd het bij 1 tip en kom op die ene tip terug als je medespeler het weer niet goed doet. En kom er vooral ook op terug als je medespeler het wel goed doet. Pas daarna is weer ruimte voor een (1, één) volgende tip.

In een situatie dat je zwakkere medespelers niet zozeer een beginner is, maar gewoon minder sterk, hebben tips minder effect en kunnen - als je het toch blijft doen - zelfs een averechts effect hebben. Want je medespeler gaat zich juist zwakker voelen en gedragen onder jouw storm van adviezen, hoe goed bedoeld ook. Coach Lee heeft hier een helder filmpje (3:44) over gemaakt:

Zwakkere tegenstander

Als je tegen een beginnende of zwakkere tegenstander speelt, speel dan met respect. Je zet je tegenstander niet voor gek en speelt op zo"n niveau en manier dat je tegenstander spelplezier houdt en er iets van kan opsteken. Dat betekent niet dat je je tegenstander laat winnen. Als het om een serieuze wedstrijd gaat, moet je ook serieus voor de winst gaan. Win dan zuiver en met respect. Want die ene keer dat je dat niet doet, herinner je je - met schaamrood op de konen - nog heel lang.

Ter afsluiting

Onze onvolprezen coach Lee heeft een zeer aan te bevelen afspeellijst over spelgedrag voor je klaar staan met nog meer goede en slechte gedragsregels.


Lees verder: Wedstrijdmentaliteit.


Deel dit op:   Facebook    WhatsApp    Email