Sokken

Terwijl de fanatieke sporters onder ons zich vaak urenlang buigen over de voor- en nadelen van een bepaalde sportschoen, vergeten ze vaak één ding. Het meest verwaarloosde gebied is de isolerende laag tussen voet en schoen: de sok.

Nieuwe schoenen worden voorzichtig en urenlang ingelopen, maar voor een paar nieuwe sokken gaat meestal de la even open en pakken we het eerste het beste paar. Vaak wat versleten aan de hiel en de tenen, maar een kniesoor die daar op let.

Na het spelen zitten er ineens blaren. Die nieuwe schoenen natuurlijk! Toch is dit in zeker de helft van alle gevallen niet het geval; vaak zijn het de sokken die plooien, en daardoor kleine stukjes huid afknellen en blaren veroorzaken. Of verdikte teennagels en voetschimmels. En dat allemaal door die oude katoenen sok, die zo lekker zweet opneemt, maar waar het zweet ook zo lekker lang in blijft zitten. Het voordeel van katoenen sokken is dat ze relatief goedkoop zijn. De gemiddelde sportbeoefenaar besteedt honderden guldens aan schoeisel en veronachtzaamt de sokken, die toch uitermate belangrijk zijn.

Sokken behoren:

  1. zweet te absorberen;
  2. voldoende te ventileren;
  3. naadloos te zijn.

De korte / kwart sokjes worden - hoewel modieus - toch afgeraden. Deze absorberen te weinig, waardoor de voeten te nat worden/blijven en irritaties makkelijker kunnen ontstaan.

Nieuw zijn tal van synthetische sokken, die speciaal zijn ontwikkeld voor loopwerk, fietsen, balsporten, tennis enzovoorts. De deskundige adviseur in de winkel kan, naast advies over schoenen, ook hierover raad geven. Een tientje kan veel ellende schelen.


Lees verder: Schoenen.


Deel dit op:   Facebook    WhatsApp    Email