Speeltijd Ronde Tegenstander Locatie Uitslag Verslag
do 30-01-14 20:301Houten 3Maarssen - Safari5 - 3
wo 05-02-14 20:002T Gein 4Nieuwegein - Merwestein3 - 5
di 25-02-14 19:303Castellum 3Vleuten - De Weide Wereld4 - 4
do 06-03-14 20:304Eemnes 2Maarssen - Safari7 - 1
wo 19-03-14 20:006Houten 3Houten - De Molenwiek4 - 4
do 27-03-14 20:307T Gein 4Maarssen - Safari5 - 3
do 03-04-14 20:308Castellum 3Maarssen - Safari8 - 0
wo 09-04-14 19:309Eemnes 2Eemnes - de Hilt0 - 8

Wedstrijdverslag:

Afgelopen woensdag 9 april speelde OSM VJC 5 bestaande uit Michael van der Valk, Peter Blaasse, Dawa Sherpa, Mieke Groen en Marijke Mos de allerlaatste wedstrijd van deze voorjaarscompetitie. Nou ja, een gehavend VJC 5: zowel Dawa als Marijke was helaas geblesseerd. Peter was net ziek geweest en Michael had last van een vervelend kuchje. Gelukkig konden beide heren wel spelen en was Ella Lawalata bereid gevonden in te vallen voor Marijke. Dit is de derde keer voor Ella, waardoor ze alsnog lid is van team VJC5, net als bij de vorige NJC, en daar zijn we uiteraard erg blij mee.

Wie het wel en wee van team VJC5 heeft gevolgd weet dat het heel erg spannend is in de bovenste regionen van poule 23. Om de grote concurrent Houten voor te blijven moest er zo ruim mogelijk gewonnen worden. Helaas was de tegenstander Eemnes. Eemnes is niet alleen een van de sterkere teams uit de poule, maar bij de thuiswedstrijd was de sfeer geladen vanwege een vervelende discussie over een voetfout. Toen was het 7-1 voor OSM, of dat nu weer zo zou zijn was de vraag.

De herendubbel werd gespeeld door Michael en Peter. De heren hadden anderhalve week eerder samen een toernooi gespeeld en waren dus enigszins op elkaar ingespeeld wat zeker te pas kwam tegen de sterke heren van Eemnes. De eerste set was al erg spannend, met lange rally's, en werd redelijk ruim gewonnen met 21-13. In de tweede set was het nog spannender en werd er best wat uithoudingsvermogen geëist in de toch al hete zaal. Op een gegeven moment stonden Michael en Peter achter met 14-18. Een derde set had uiteraard niet de voorkeur dus werd er even doorgezet om toch de set binnen te harken. Dat lukte uiteindelijk wel: 21-19.

De damesdubbel werd gespeeld door Mieke en Ella. Al snel bleek het spel van de beide tegenstandsters enorm verbeterd ten opzichte van de vorige keer, er werd harder geslagen en meer tactisch gespeeld. Gelukkig lieten de beide OSM dames zich niet van de kaart brengen en werd er degelijk gespeeld. De eerste set ging initieel gelijk op maar halverwege liepen de OSM dames uit: 21-12. In de tweede set werd er op dezelfde manier verder gespeeld en ook deze werd gewonnen met een al even goede stand: 21-13. Tussenstand: 2-0 voor OSM.

De eerste herenenkel werd gespeeld door Michael. Bij de thuiswedstrijd was dit al een slopende driesetter en daar leek het deze keer ook op uit te gaan draaien getuige de zeer spannende eerste set. Rally's duurde lang. Er moest veel worden gelopen en de stand scheelde tot aan het eind niet meer dan één punt. Uiteindelijk won Michael de eerste set met 21-19, maar het had niet veel gescheeld. De tweede set begon mogelijk nog zwaarder met nóg langere rally's, waarvan enkele in een heel hoog tempo. Halverwege de tweede set had de tegenstander het even niet meer en kropen er wat fouten in zijn spel. Daar maakte Michael gebruik van en toen was het gebeurd: 21-16.

De eerste damesenkel werd gespeeld door Ella. Deze moest aan het begin ook weer wennen aan het verbeterde spel van de tegenstandster. Maar Ella kan dat, en bleef goed spelen, de smashes bleven vaak onbeantwoord. Toch liep de dame van Eemnes snel en veel en had ze dus veel terug. Ella won de eerste set knap met 21-12. Ook hier ging de tweede set op dezelfde manier van start. Maar ergens halverwege deze set liet de tegenstandster het een beetje lopen en won Ella ook deze set goed met 21-14. De stand lijkt ruim, maar het was een veel zwaardere wedstrijd dan de thuiswedstrijd enkele weken eerder. Tussenstand 4-0.

De tweede herenenkel werd gespeeld door Peter. Bij de thuiswedstrijd had Peter vooral de eerste set moeite te winnen van de tweede heer van Eemnes. Dit keer liep het beter. Smashes werden goed opgevangen en het netwerk verliep weer uitstekend. Ook hier waren enkele spannende rally's te aanschouwen en zat het publiek op het randje van de banken. De eerste set werd gewonnen met 21-14. De tweede set ging op dezelfde manier verder. Echter, net als bij de eerste damesenkel, gaf de tegenstander het ergens halverwege op. Misschien om zich te sparen voor de gemengd dubbels? Wie weet. In ieder geval won Peter deze set ruim met 21-9. Significant beter dan bij de thuiswedstrijd.

Toen kwam de tweede damesenkel, gespeeld door Mieke. Mieke zag erg op tegen het verbeterde spel van de dame van Eemnes en in de eerste set begon Mieke dan ook redelijk voorzichtig. Daardoor ging het aanvankelijk gelijk op, tot Mieke merkte toch haar spel door te kunnen drukken: 21-13 voor Mieke. Goede prestatie, maar er werd toch opgezien tegen de tweede set, want er werd druk gecoacht aan de overzijde van het net. Toen kwam de tweede set. En wat voor een. In een oogwenk, en volgens mij op een enkele servicebeurt ook nog, veranderde de stand van 0-2 achter naar 20-2 voor Mieke, die uiteindelijk won met 21-3. Wat een spel van Mieke, aanvallend, snel, tactisch. De tegenstandster keek raar op, gaf later ook toe niet te weten wat er eigenlijk precies allemaal gebeurde. Enfin, de tussenstand was nu 6-0. Het zag er nog goed uit, maar het grootste obstakel, de gemengd dubbels, moesten nog komen.

Vorige keer, thuis, tegen Eemnes was er bij de eerste set, toen gespeeld door Peter en Mieke gebakkelei over een voetfout en daardoor werd de partij verloren en de sfeer redelijk verziekt. De tweede set, toen gespeeld door Ella en de nu afwezige Dawa, was toen een heuse thriller die nipt in drie sets werd gewonnen. Wat er deze keer zou gebeuren was de vraag. De opstelling was anders, de tegenstandsters speelden beter dan voorheen en de OSM spelers waren er zeer op gebrand ook deze partijen binnen te halen.

De eerste mix was meteen de meest beladen: Peter en Ella speelden samen tegen het 'voetfout duo' van vorige keer. En wat was het weer spannend. Ook hier waren de rally's lang, het spel snel, en de winst in de set kon beide kanten op gaan. Pas aan het eind liep het OSM duo wat uit en won de eerste set met 21-17. In de tweede set was het zo goed even spannend en kon het weer beide kanten opgaan. Spannende rally's maakten het voor het, nu toch wel wat toegenomen, publiek spannend om te zien. Deze set werd weer 21-17, helaas nu voor de tegenstander. De eerste driesetter van de avond. De derde set ging op gelijke voet verder maar nu hadden Peter en Ella de juiste tactiek te pakken door de heer van het 'vijandelijke' duo achterin helemaal gek te maken, en met succes, want de winst was voor Peter en Ella met 21-12. Die was binnen. Leuk detail: de tegenstander maakte weer enkele keren een voetfout.

De tweede mix werd dus gespeeld door Michael en Mieke. Ondanks enkele kleine foutjes kon het OSM duo toch de wedstrijd dicteren: De ene keer sloeg Michael zo dat Mieke het daarna kon afmaken en de andere keer zorgde Mieke dat Michael het eenvoudig uit kon tikken. De eerste set werd gewonnen met 21-14. In de tweede set werd er op dezelfde manier verder gespeeld. De rally's duurden nu echter wel wat langer omdat de tegenstanders die shuttle maar terug bleven slaan. Heel onsportief natuurlijk. Uiteindelijk werd de laatste set gewonnen met 21-8.

Na afloop werd er nog gezellig nagetafeld onder het genot van een hapje en een drankje in de gezellige kantine. De eindstand was dus 8-0 en daarmee werd de voorsprong op de nummer twee, Houten, nog verder uitgebreid. Houten moet nog twee wedstrijden spelen en, willen ze winnen, dan moeten ze daar 15 punten halen, uit een mogelijke 16 punten. Hoewel dit een lastige opgave lijkt is Houten er wel toe in staat, dus het is nog even spannend in poule 23. Michael, Peter, Dawa, Mieke, Marijke (en nu ook Ella) durven toch al een beetje te dromen van die felbegeerde handdoek. Al zal het nog wel een maand duren voor er uitsluitsel is: de wedstrijd tussen Houten en Eemnes van week geleden is uitgesteld tot 7 mei. De toekomst zal het leren.