do 21-09-17 20:301BAN M1Maarssen - Safari6 - 2
wo 27-09-17 19:302De Sjeve Sjuttel M1Bunschoten - De Kuil3 - 5
do 05-10-17 20:303Renswouw M1Maarssen - Safari1 - 7
do 02-11-17 19:304BVO M1Veenendaal - Ontmoetingshuis4 - 4
do 09-11-17 20:305Netwerk Ede M1Maarssen - Safari4 - 4
vr 17-11-17 20:006BAN M1Amersfoort - Bieshaar4 - 4

Goedenavond dames en heren,

Live vanuit sporthal de Bieshaar waar we vanavond kunnen genieten van een fenomeen dat meewind heet. De zaal wordt hier met lucht opgewarmd, de uitblaasopeningen hangen aan het plafond en zo af en toe zie je een shuttle een hele rare baan volgen. We zullen maar zeggen dat iedereen daar last van heeft. Ook de warme lucht die hierdoor de zaal ingeblazen wordt, was niet lager te zetten door de BANners.

Voorafgaand aan de wedstrijd wordt er nog even stilgestaan bij het overlijden van Erik Meijs, een jonge veelbelovende badmintonner.

De opstelling voor vanavond dan maar, Tom Kuijsten mag het weer als eerste heer laten zien, teamcaptain Ronald Koenis is aanwezig(!), Henny Hilhorst is van de partij en ook Leen Schipper is er. Team compleet en in gedachte houden we de thuiswedstrijd tegen BAN die met 6-2 gewonnen werd, hoewel daar wel 5 driesetters voor nodig waren.

Tom en Ronald beginnen aan hun dubbel met aan de andere kant van het net een invaller, die - zoals wel vaker - niet echt een verzwakking lijkt. Henny en Leen mogen ook meteen beginnen dat maakt het lekker overzichtelijk.

Eerst maar even Tom en Ronald volgen. Zij hebben het niet makkelijk. De partij gaat gelijk op en er wordt voor ieder punt gevochten, gelukkig op een reglementair verantwoorde manier. Tot de 17 blijft het gelijk. maar nadat de 21-17 is genoteerd, weten de mannen in ieder geval dat het nog iets beter moet in de tweede set. Anders speelt Tom geen driesetter en dat zijn we zo gewend, daar kan echt geen afstand van gedaan worden.

Henny en Leen hebben in hun partij, die ook ongelooflijk gelijkwaardig is, de eerste set in ieder geval nog winnend af kunnen sluiten met 19-21.

In de tweede set hebben Tom en Ronald een modus gevonden om hun tegenstanders diep in de ellende te spelen. Punt na punt weten ze binnen te halen en wat belangrijker is: ze halen ook nog eens meer punten binnen dan de tegenstanders 20-22. Kijk daar kunnen we wat mee, toch weer een driesetter.

Vooraf is in het team gesproken over het feit dat deze wedstrijd eigenlijk met 8 of 9-0 gewonnen moet worden om zicht te houden op de poulewinst. Henny en Leen kwijten zich goed van deze taak en halen ook de tweede set binnen. "Met speels gemak" zouden we kunnen zeggen, maar dat slaat echt helemaal nergens op, want 20-22 is maar op het nippertje. Tussenstand wel 0-1.

Dan mag door de aanwezigheid van zijn tegenstander Leen meteen door met zijn single. Dat schiet tenminste op en die 8-0 of eigenlijk 0-8 is nog haalbaar! In de eerste set van Leen gaat het vreemd genoeg helemaal niet goed. De tegenstander is veel beter dan in de dubbel en met heel veel moeite weet Leen de schade tot 21-14 beperkt te houden. Wat gebeurt er toch allemaal? In de tweede set loopt het wel. Heel geconcentreerd weet Leen 18-21 te maken, zodat ook hier een derde set noodzakelijk is.

Weten we ondertussen al wat Tom en Ronald gedaan hebben in hun derde set? Jawel, maar dat zeggen we nog niet. Goede tips van Ronald geven Leen in ieder geval het inzicht om in de derde set op vol vermogen door te gaan, waardoor de setstand 17-21 op het bord verschijnt. Lekker en met een tussenstand van 0-2 kan het nog!

Nu we hebben de stand van de derde set van Tom en Ronald nog tegoed en die is geëindigd in 21-17, dus de tussenstand is 1-2, jammer.

Tom mag dan de stand weer positiever maken in zijn single en je weet: Tom is niet gelukkig als hij geen driesetters kan spelen! Hij heeft het moeilijk met zijn tegenstander, heel moeilijk kunnen we wel zeggen, soms een beetje tegenwind en dat helpt ook al niet, nee, het gaat niet makkelijk. Zijn tegenstander slaat veel terug en weet er vaak ook nog wat goeds mee te doen. Dit resulteert in 21-17. Jammer maar nog twee sets te gaan. In de tweede set probeert Tom het op een andere manier. Met meer wisselende slagen en toch nog weer wat scherper spelen weet hij in ieder geval meer punten te halen, maar de tegenstander speelt nog scherper: 4 x op de lijn en 21-19 is niet genoeg voor een derde set. Een tussenstand 2-2 en een bijzonder ongelukkige driesetterloze Tom.

Henny en Ronald spelen dan weer tegelijkertijd en we volgen Ronald even in de eerste set die voor de wind gaat. Hoe toepasselijk kan een spreekwoord zijn, heel veel lukt en met de techniek van Ronald was toch al niet veel mis. Hij dwingt zijn tegenstander tot fouten en dat zorgt voor 16-21 als setstand. Vol vertrouwen naar de tweede set dus.

Henny heeft het al het hele seizoen moeilijk in zijn singles en ook nu heeft hij weer niet dat beetje geluk dat nodig is. Met veel pijn en moeite weet hij zich naar 21-9 te slaan, maar dat is niet voldoende, ook voor Henny geldt: op naar de tweede set. Met coaching van Tom voor Henny en van Leen voor Ronald gaan de OSM’ers de tweede set in.

Wat gebeurt er dan allemaal? Vragen wij ons vanaf de perstribune, de commentaarpositie, noem het maar wat. In de tweede set heeft de tegenstander van Ronald ineens overal een antwoord op. Bij Ronald gebeurt precies het omgekeerde: het duurt al 7 punten voordat hij een eerste antwoord kan geven op de winners van zijn tegenstander. Die geeft vanaf het initiatief niet meer uit handen. Ronald komt niet verder dan een enkele geslaagde smash. Bizar: 21-6. Hoe groot kan het verschil zijn? En dan: Ronald houdt niets van driesetters en al helemaal niet in zijn single.

Henny speelt ondertussen de pannen van het dak, gelukkig liggen er ook nog golfplaten op het dak, want anders zaten we mooi in de regen. Hij weet zijn tegenstander tot wanhoop te krijgen en houdt stand. Sterker nog: hij blijft bij. Hij speelt een hele mooie tweede set, waar pas bij 21-17 het doek voor Henny valt en oh, wat is de tegenstander gelukkig dat hij dit heeft gewonnen.

In de derde set van Ronald gaat het weer gelijk op. Gek genoeg is het krachtsverschil van set twee helemaal weg. Ronald is gewoon de bovenliggende partij met slimme slagen en veel spreiding laat hij de tegenstander weer fouten maken waardoor hij aan de positieve kant van de score blijft 14-21. De tussenstand is dan ... ??????? De goede volgers hebben mee kunnen tellen, 3-3. Spannend is het, maar de voor de poule-winst benodigde walk-over zit er niet meer in.

De tweede serie dubbels dan maar. Tom en Henny maken het alweer heel spannend en buigen pas het hoofd bij 24-22. Je kunt niet zeggen dat de teams ver uit elkaar liggen qua kracht. Ronald en Leen spelen de eerste set heel gedegen en op wat slordigheidjes na blijft het positief 16-21.

Tom en Henny weten zich in de tweede set op te richten en spelen tactisch sterk positiespel met bekeken slagen op de zwakke kant van de tegenstanders. Hiermee halen ze uiteindelijk de setwinst binnen 18-21. Whoop, whoop: weer een driesetter voor Tom. In die derde set is het toch weer BAN die meer profiteert van de wind of net iets beter speelt. In ieder geval houden onze helden lang vol, maar moeten ze uiteindelijk toch het hoofd buigen met 21-17.

Ronald en Leen hebben het moeilijk in hun tweede set en pas na wat aandachtspunten te hebben gememoreerd door Ronald, pakt Leen het weer op en spelen ze de set toch nog goed uit 17-21.

Eindstand 4-4. Terecht een mooie pot badminton en meer van dat soort standaardzinnen. Uiteindelijk wil je winnen, maar soms is een gelijkspel alles wat mogelijk was. Derde 4-4 op rij geeft ook wel aan dat het verschil tussen de teams niet groot is.

Na nog een drankje en een hapje, natuurlijk niet zo goed gepresenteerd als onze eigen Ron dat kan, maar toch van een prettig niveau, kon een ieder weer huiswaarts gaan. Op naar de volgende wedstrijd in de Safarihal, waarvoor (op het moment van schrijven) nog een beperkt aantal kaarten beschikbaar zijn.

do 30-11-17 20:307De Sjeve Sjuttel M1Maarssen - Safari8 - 0
do 14-12-17 20:008Renswouw M1Renswoude - Hokhorst8 - 0
do 11-01-18 20:309BVO M1Maarssen - Safari6 - 2
vr 19-01-18 20:0010Netwerk Ede M1Ede - De Peppel8 - 0