Lekker een dagje Dutch Open

foto

22-10-10: Nieuws van de Redactiecommissie voor iedereen.
25-10-10: 1 Reactie

Deze week speelt de internationale top in Almere voor de Dutch Open. Een impressie van de dag van de kwart-finales.

Maar voordat we aan de vrijdag beginnen moet u weten dat Kirsten van der Valk de eerste (ex)OSMer is die ooit aan de Dutch Open heeft meegedaan (voor zover ons bekend). Ze had de pech dat de kwalificatie voor de damesenkel werd ingekort tot 16 speelsters, waardoor ze net buiten die boot viel. Maar samen met Marco de Jager zat ze wel in de kwalificatie bij de mix. Daar ging haar partij niet door, waardoor het duo alsnog rechtstreeks naar het hoofdtoernooi ging. Het optreden op de Dutch Open was voor Kirsten snel voorbij: in 18 minuten werd verloren van Daisy Bommeleyn/Michiel Kruijt (wedstrijddetails).

Zij die de dinsdag, woensdag en donderdag hadden overleefd, speelden vrijdag de kwartfinales. Een leuke dag met 20 partijen en John van Rooijen als vanouds langs de baan. Als coach was ik vooral benieuwd naar de positie van de vrouw in de mix als de man serveert. Conclusie: alle varianten (vrouw altijd rechtsvoor, linksvoor, meewisselend met de service, ongeacht links- of rechtshandigheid) komen voor, het is dus de persoonlijke voorkeur die de positie bepaalt. Andere opvallende tactieken:
- Er werd in de dubbels vaak vooraf geseind hoe de service zou gaan. Hierbij onderscheiden de Japanners 4 varianten.
- De korte service is de standaard service in enkelpartijen (vooral bij de heren).
- De collectieve strijdkreet is in: zowel bij het binnenhalen van een punt en ook voordat het volgende punt gespeeld wordt. Als je het maar niet doet zoals het Japanse dames dubbel Fuji/Kakiiwa. De overwinningskreet leek namelijk precies op twee van die knijpbeestjes die piepen als je erin knijpt, dat werkte vooral op de lachspieren.

Dan de partijen: Lotte Jonathans (die mij met haar service in het verleden heeft geïnspireerd) vormt een goedlopend duo met Ruud Bosch. Het lengte-verschil is enorm, maar de felheid van Lotte en de verrassend snelle smashes van Ruud gaven de tegenstanders ook vandaag weer geen kans: 21-13, 21-15.

Pai Hsiao Ma van Taiwan zag er uit als een man, maar speelde toch echt in de damesenkelpartij. Later bleek dat de mannelijke langere broek een blessure-bandage moest verbergen. Het hielp haar niet genoeg.

De meeste indruk maakte de Indiër Ajay Jayaram: ongelofelijk netspel, echt centimeterwerk. Zijn russische tegenspeler Ivan Sozonov mocht smashen, maar het enige resultaat was dat hij dan minder (en vaak te weinig) tijd had om de shuttle terug te slaan op de fantastische smashreturns van Ajay. Belachelijk was de smash van Ivan in het open veld, terwijl Ajay bij het net zo'n beetje op de grond lag. Maar toch stond hij in een flits op, zette zijn racket bij het net ín de baan van de smash en liet zo de shuttle naast de verbouwereerde rus op de grond ploffen. Ook de enkelpartij tussen Anand Pawar (india) en de sympathieke Ier Scott Evans was een genot om te kijken. Alleen jammer dat Scott zich steeds meer concentreerde op de scheids ipv zijn spel, anders had híj in de halve finale gestaan.

Yoa Jie stond ook vandaag weer ongenaakbaar te badmintonnen. Noviteit waren de glinsterende haarspelden, maar vooral het hoge spelniveau blijven me bij: drie keer achter elkaar pakte ze een diepe backhand achterwaarts en drie keer ging de shuttle naar een andere hoek, ongelofelijk. Yoa pakte de eerste set, maar maakte veel fouten (uitballen en zelf verkeerd beoordelen) in de tweede, waardoor het ineens heel stil werd in de hal: zou ze verliezen? Met 19-21 moest er inderdaad een derde set aan te pas komen. Daarin kwam Yoa Jie helemaal terug en met 21-9 werd tegenstander Larisa Griga terug naar de Oekraïne gestuurd.

De Japanner Sho Sasaki is niet alleen klein, maar heeft ook een bodybuilder-figuur. Hij stond in veld klaar in een heel diepe hurkhouding en leek nog het meest op een krab, met zijn racket náást zich op de grond ipv voor je zoals het hoort. Maar hij was zo snel, sprong als een veer omhoog en smashte onhoudbaar. De tegenstander was kansloos.

De IJslandse Ragna Ingolfsdottir wekte medelijden: helemaal alleen, geen coach en geen fans om haar te steunen. Ik had me bijna aangeboden om i.i.g. het moreel iets te verhogen. Ze ging kansloos ten onder.

Dan de match of the day: Eric Pang tegen aanstormend talent Viktor Axelsen (16 jaar!!) uit Denemarken. Viktor had iedereen in Almere verbaasd met zijn spel dat erg verzorgd is en een knalharde smash kent. Helaas is zijn gedrag op de baan niet sportief: iets te veel vuistjes, te veel geschreeuw en te veel gezeur bij de scheids. Maar zijn spel is verbluffend. Eric Pang moest aan de bak en gelukkig voor de Nederlanders deed hij dat ook: vooral zijn gemaskeerde slagen bij het net lieten Viktor verbaasd naar de verkeerde hoek gaan. Viktor haalde toch nog veel punten met zijn smash en zo bleef de pot van het begin tot het eind spannend. Even niet opletten en de heren stonden weer gelijk. Toch maakte Eric de minste fouten en won in straight sets: 21-16 en 21-17, de zaal was opgelucht.

De dames dubbel Marinello/Overzier tegen Matsuo/Naito kende lange rally's. In bijna 5 kwartier werkte ze in hoog tempo hun driesetter af. Ik heb niet alle rally's geteld, maar die van 79 (!!) slagen was niet eens een echte uitzondering.

De teleurstelling van de dag was de dubbel van Paulien van Dooremalen met opnieuw Lotte Jonathans tegen een Zweeds duo. Na 1 uur en 13 minuten (de langste partij van de dag) sloeg Paulien de shuttle op matchpoint tegen in de derde set keihard op de baan bij de ... buren ipv de tegenstander en lieten de Nederlanders het publiek teleurgesteld achter. Drie matchpoints op rij hadden Lotte en Paulien niet weten te verzilveren. Het was zuur, vooral omdat Paulien wel erg veel services wist te verprutsen. Het bleek de achilleshiel, want verder was het spel goed in orde. Jammer, want hiermee verloor Nederland een kanshebber op de titel.

In de laatste partij van de avond trof ik zowaar mijn eigen Dutch Open favoriet: Ingo Kindervater. Hij is al net zolang bij de Dutch Open als ik en dat schept een band. Hij staat ook op onze site met zijn speciale badstof grip en is dat toeval? die heb ik ook! En fin, hij was vandaag in bloedvorm. En dat was hard nodig, want samen met Johannes Schöttler stond hij tegenover wéér een Japans duo en de 6 andere Japanse duo's hadden tot nu toe vandaag alles gewonnen. Toch verprutste Ingo een gamepoint in de eerste set door in een keurig uitgespeelde spelsituatie keihard in het net te smashen, au! Na 5 verloren gamepoints, ging de set alsnog naar Japan: 25-27, grrr. In de tweede set speelde de Duitsers fantastisch. Heel inspirerend was de met een scheef racket geslagen korte netballen die twee tegenstanders naar links lieten lopen, terwijl de shuttle naar de rechterkant op de baan stuiterde. Met 21-10 (!) in de tweede set dacht ik aan een snelle overwinning in de derde. En dat leek ook zo uit te komen, want tot 20-17 hielden de Duitsers een gecontroleerde voorsprong in stand. Maar dat laatste punt viel maar niet! De Japanner scoorden punten via het net, met slagen 3 centimeter van de grond en een derde matchpoint verdween met de shuttle op de lijn. Bij de zesde (!) matchpoint op rij, sloeg Ingo - my man - eindelijk de shuttle zo hard in de linkertramrail, dat de japanse return onder het net belandde: 24-22. De Duitser ging op de knieën van blijdschap en de hal gaf haar laatste lange applaus. Wat een mooi slot van deze leuke en lekkere badmintondag. En dat 'lekkere' mag je letterlijk nemen: er is een Indonesisch eetkraampje met heerlijk eten. Ga het ook proberen!

De media:
Alle uitslagen vind je natuurlijk op toernooi.nl.
Nieuw is dat je veel van de hiervoor genoemde partijen kan nakijken op www.badmintoneurope.tv. Zij zenden ook de wedstrijden live uit! Je kunt inloggen met de account osmbadminton, wachtwoord is ook osmbadminton (je kan natuurlijk ook even een eigen account aanmaken).
Ondanks de vele fotografen, kon ik maar twee sites vinden met behoorlijke foto's:
- www.pietridder.nl.
- www.photoset.nl.
- ondergetekende (maar erg weinig badmintonfoto's!) is te zien op de site van de Dutch Open.

Ronald Koenis


Deel dit op:   Facebook    WhatsApp    Email   



Reacties

Maurits reageerde op 25 oktober 2010 om 19:22 met:

Ook de site van Rene Lagerwaard (www.renelagerwaard.nl) heeft een hele serie mooie foto's. En niet te vergeten Alex van Zaanen, die is er ook altijd bij (http://alexvanzaanen.nl/).

Groetjes,

Maurits van Tubergen Lotgering
www.maussports.nl/webshop


Reageren? Zet je reactie onder dit bericht

We delen je emailadres niet met anderen.