Sportiviteit

Om eerlijk te kunnen spelen, moet je weten wat de spelregels zijn. Daarbij ben je eerlijk en behandel je al je medespelers, naast je en ook tegenover je, met respect.

Bijvoorbeeld: de beslissing tussen "in" (op de lijn of erbinnen) en "uit" kan aanleiding geven voor oneerlijkheid, of de schijn wekken van oneerlijkheid. Hoe los je dat op, want je wilt toch winnen? Als je op een sportieve manier wilt winnen, is het simpel: bij twijfel geef je je tegenstander het voordeel van de twijfel. Een eerlijke tegenstander zal je corrigeren en een let (het punt overspelen) voorstellen. Of zelfs je het punt gunnen als hij het wel duidelijk heeft gezien, en daar bedank je hem voor. Een oneerlijke tegenstander kan er misbruik van maken. Dat is zijn/haar probleem, niet het jouwe.

Ongeschreven regels

Op deze manier kan je eerlijk en respectvol omgaan met de beschreven spelregels. Maar er zijn in het badminton ook een paar ongeschreven regels, en sommige dingen zijn gewoon handig om nog een keer extra te lezen:

  • Ook in onze moderne tijd laten we de dame beginnen. Dit is een restant van de Engelse hoffelijkheid waar dit spel uit voort komt.
  • Als de shuttle op jouw kant van het net op de baan valt, dan raap jij hem op. Moet daarna de tegenstander serveren, dan sla je de shuttle naar de tegenstander.
  • Je maakt je excuses als door jouw slag de shuttle tegen het lichaam van je medespeler komt. En vraagt of alles OK is.
  • Je maakt je excuses als jouw slag per ongeluk, of bv. via het net een punt oplevert.
  • Je wacht met serveren tot je tegenstander klaar staat.
  • Let op wat je doet met je racket. Als jij en je medespeler naar dezelfde plek rennen om de shuttle te slaan, ligt het voor de hand dat jullie met de rackets tegen elkaar gaan slaan. Het is beter dit punt aan de tegenstander te laten, dan er vol voor gaan en eindigen met een kapot racket ... van je medespeler.
  • Geen grof taalgebruik.


Lees verder: Spelplezier.


Deel dit op:   Facebook    WhatsApp    Email