Wedstrijdmentaliteit


We verlaten het recreatieve en gaan over naar het competatieve: wat kan je doen aan je gedrag en je gedachten, opdat je meer kans maakt om te winnen.

Hoe word je beter dan je tegenstander

Door meer te badmintonnen. Als je beter wilt worden dan je tegenstander, zal je meer moeten trainen dán die tegenstander. Het komt je niet aanwaaien. Je kan wel dat talent hebben, waardoor jouw trainingen effectiever voor jou zijn dan bij een willekeurige andere speler. Maar ook daarin ben je niet de enige, dus: trainen, spelen, oefenen, etc., etc.

Doelen stellen

Door doelen helder te maken en die uit te dragen naar je omgeving, zal je steun krijgen om die doelen te halen. Dat zal niet altijd lukken, maar je werkt wel gericht en dat is altijd beter dan het allemaal maar te laten gebeuren.

Dit geldt voor een partij: Wat wil je uit deze partij halen? Waar ga je aandacht aan geven? En ook voor een seizoen: wat wil je leren of bereiken; individueel of met je team. Door het uit te dragen naar je trainer, zal hij (eerder) trainingen afstemmen op jouw ambities. Door het te delen met je coach, krijg je feedback gericht op jouw doelstelling. Door het samen met je team te formuleren, zullen teamleden meer inzet geven om het teamdoelstelling te halen.

Dubbelspel

Je staat met z'n tweeën op de baan en dat geeft een heel nieuw aspect: samenwerking. Een goed dubbel:

  • wil samenwerken;
  • heeft de bereidheid tot opvangen van elkaar in en na rally's;
  • kan elkaar oppeppen;
  • gaat/wil veel samen oefenen.

Maar het allerbelangrijkste: jullie zijn een team en ongeacht hoe slecht je partner ook speelt, je steunt hem wat er ook gebeurt. Inwisselen voor een andere speler kan niet meer. Boos worden op je partner heeft geen zin. Ga ook niet belerend uitleggen hoe hij het had moeten doen, maar pak het altijd aan vanuit een positieve houding en met respect. Anders ga je waarschijnlijk met een rotgevoel verliezen.

Omgaan met een tegenvaller

Je slaat die makkelijke slag helemaal fout, een blunder. Anna Rice legt goed uit hoe je daar mee om kan gaan. Kijk en luister:

Omgaan met een verliespartij

Wat voor een tegenvallert geldt, geldt ook een verliespartij: accepteer je verlies, kijk wat je ervan kan leren en op naar de volgende partij.

Accepteren van je verlies houdt in dat je niet op zoek gaat naar excuses: slechte verlichting, gladde vloer, etc. etc. Dat heeft voor jou geen zin, en eigenlijk zeg je tegen je tegenstander dat hij zeker niet beter was dan jij, maar dat hij geluk had dat de omstandigheden (die doorgaans ook voor hem golden) voor jou zo nadelig uitpakten. Stop daarmee, draag je verlies.

Kijk wat je ervan kan leren. Ga de wedstrijd nog eens na: welke slagen brachten jou in de problemen, waarom sloeg je zo vaak uit, etc. etc. Hierbij helpt het als je coach of teamgenoten serieus met je meedenken. Als je jezelf echt wilt verbeteren, zal je je zwakke punten moeten aanpakken, of je sterke punten door een betere tactiek vaker aan bod laten komen. Dus een verliespartij is de gelegenheid om te ontdekken waar je concreet aan kan werken. Zodat je bij een volgende partij meer kans hebt om te winnen.

Omgaan met druk

Door druk gaat je lichaam zich voorbereiden op een belangrijke inspanning. Dat is in de basis goed, maar kan doorslaan. Als je merkt dat de druk te veel wordt, wat tips:

  • Denk voorafgaand aan een belangrijke wedstrijd aan dingen die belangrijk voor jou zijn, maar ongeacht de uitslag niet zullen veranderen. Dit relativeert en motiveert.
  • Als tijdens de partij de druk opspeelt, probeer je je gedachten alleen te richten op het volgende punt, de volgende slag die je gaat doen. Neem bij jouw service, die service door in je gedachten. Of bepaal je strategie als je klaar gaat staan bij een service-ontvangst: is-ie kort dan speel ik ...; is-ie hoog maar niet zo ver, dan wordt het een ..., etc. Zo werk je mentaal aan een aanvalsplan en zal die eerste (belangrijkste!) slag veel beter gaan.

In of uit tijdens een wedstrijd

Op de pagina over sportiviteit staat het advies in principe de tegenstander het voordeel van de twijfel te gunnen. Dat wordt iets anders als het om serieuze wedstrijden gaat: als jij de shuttle in of uit hebt gezien, dan meld je dat luid en duidelijk. Als je twijfelt, dan meld je dat je twijfelt, en je legt de beslissing bij de tegenstander.

Het kan ook zijn dat jij duidelijk 'in' ziet en je tegenstander 'uit', of omgekeerd natuurlijk. Dat kan, want zeker vanaf de zijkant is een shuttle lastig te beoordelen. Of als je zicht beperkt is door het net of je medespeler. Stel dan een let voor en speel het punt over.

Een oneerlijke tegenstander kan van jouw sportieve instelling misbruik maken. Als je merkt dat de tegenstander altijd deze kansen gebruikt om twijfelachtige punten binnen te halen: stoor je er niet aan. Blijkbaar heeft die tegenstander nog veel te leren over sportiviteit. Focus op jouw spel en gebruik eventuele frustratie als energiebron om die shuttles nog harder en duidelijker binnen de lijnen te slaan.

Omgaan met ongewenst gedrag

  • Als je tegenstander uit zijn plaat gaat, kan je weinig anders doen dan rustig blijven. Het is veel eerder de rol van zijn begeleider, teamgenoten of jouw coach om die tegenstander tot bedaren te brengen. Neem desnoods een korte pauze om jezelf te herpakken.
  • Als de tegenstander dubieuze beslissingen neemt, dan zeg je 1 keer duidelijk wat jij hebt waargenomen. Blijft de tegenstander bij zijn beslissing, ga dan niet in discussie, dat heeft geen zin. Jullie zijn nl. twee verschillende spelers: eentje die eerlijk is, en eentje die dat niet is. Je tegenstander weet dat hij oneerlijk is, en dat is mentaal al erg genoeg ... voor hem.
  • Als de scheids wel heel partijdig is, helpt dezelfde strategie. Een praktisch voorstel kan zijn om hem alleen te laten tellen, maar dat is tijdens een wedstrijd lastig, dus doe dat vooraf als je zoiets ziet aankomen.
  • Als je tegenstander een verhaal begint te vertellen: bepaal of dit gewoon vriendelijkheid is, dan kan je daarin meegaan. Maar houd je in en laat je niet meevoeren, blijf ook en vooral gefocust op de partij. Maar niet zelden is het een manier om jouw uit je concentratie te trekken en dat hoeft niet eens een bewuste strategie van je tegenstander te zijn, sommigen doen dit van nature. Glimlach en focus op dat volgende punt.
  • Dat iemand in het publiek zich ermee gaat bemoeien, is niet de bedoeling. Ook hier zijn grenzen, en bij wedstrijden kom je grensoverschrijdend gedrag tegen. Geef aan de betreffende persoon aan dat het je afleidt, en of hij wil stoppen. Helpt dat niet, dan is het tijd om even je veters te strikken, toch dat slokje te nemen, kortom om zelf een moment te pakken om je concentratie te hervinden. Blijft het doorgaan: zet je coach of teamleden in.


Lees verder: Topsport.


Deel dit op:   Facebook    WhatsApp    Email