Trickshots

Trickshots zijn schijnslagen, of 'onmogelijke' slagen, waarmee je je tegenstander, en soms jezelf ook, verrast. Het kan je meteen een punt opleveren. Als je niet meteen het punt maakt, creƫer je wel extra druk bij je tegenstander, zodat zijn return minder goed is.

En daarbij is het leuk om te doen. Niets is heerlijker dan twee tegenstanders naar rechts te zien bewegen, terwijl de shuttle links op de baan belandt. Oefen ze en je spelplezier zal er op vooruit gaan!

Om je te inspireren enkele voorbeelden:

De basis

Bij trickshots gaat het er om je tegenstander op het verkeerde been te zetten. Dat kan door:

  • een slagbeweging (overdreven) normaal in te zetten, en dan toch anders af te maken,
  • of door je lichaamstaal een andere slag te laten vertellen als dat je slaat,
  • of door je grip van je racket te draaien over de as, waardoor de slagbeweging niet overeen komt met de slagrichting.

In al deze varianten is het belangrijk dat je snel je racketgrip kan aanpassen, daar heb je een 'losse' grip voor nodig.

Voordat we op de slagen zelf in gaan, wat tips vooraf:

  • Sla geen stroom van trickshots tegen beginners/zwakkere tegenstanders. De verleiding is groot, want vaak is voor een trickshot tijd nodig, en die krijg je tegen een beginner best vaak. Maar het is een respectloos gedrag. Je speelt een slag waarvan je weet dat je tegenstander die nooit kan terugslaan en die hem frustreert. Handig als het om het kampioenschap gaat, maar het hoort niet thuis in recreatief partijtje tegen beginners.
  • Trickshots zijn risicovol, dus pas ze met mate toe. Het is niet verstandig om het bij 29-29 te proberen. Het is wel tof als je het daarmee kan afmaken, maar een sof als je zo je kampioenswedstrijd verliest.
  • Een trickshot is leuk, maar hij telt pas 'echt' als je daarmee, of daarna, het punt ook echt maakt.

De trickshots zijn ingedeeld naar:

In de uitleg wordt uitgegaan van een rechtshandige speler. Ben je linkshandig: daar waar "rechts" staat, geldt voor jou dat het "links" is en vice versa.

Deze sectie is onder meer tot stand gekomen naar aanleiding van de trickshot-training van het VBO door de Belgische trainer Roel van Heuckelom.


Lees verder: Service-trickshots.


Deel dit op:   Facebook    WhatsApp    Email