Schijnslagen achterin

De trickshots die je vanuit het achterveld speelt:

Gekapte drop

De gekapte drop is een clear of smash waarbij het racketblad 1/8 naar binnen gedraaid is ten opzichte van de slagbeweging. Bij een slagbeweging rechtuit (gele pijl) geeft die draaiing een shuttle-richting die cross is en - als goed uitgevoerd - voorin terecht komt (rode stippen). Het effect van een aanvallende drop. Een leuke manier om je tegenstander op het verkeerde been te zetten.

Er zijn twee manieren om het racketblad die draaiing te geven: het makkelijkst is dat je het racket vasthoudt in de normale basisgrip, alleen dan een stukje naar binnen gedraaid. Wat moeilijker, maar wel sneller uit te voeren, is dat je je racketgrip ongewijzigd laat, maar de draaiing haalt uit je pols/onderarm. Niet eenvoudig, wel de weg naar perfectie.
Let op: wat je echt niet moet doen is de slagbeweging cross maken (richting de rode lijn), dan ben je je schouder aan het forceren. De slagrichting MOET rechtuit (richting de gele lijn), alleen dan is het een schijnslag!

Reverse drop

De reverse drop is ook een gekapte clear/smash, maar dan je racket naar de buitenkant voor 1/8 gedraaid. Het effect is gespiegeld ten opzicht van de gekapte drop. Je voert de slag meestal in het linkergedeelte van het achterveld (op de je backhand-kant) uit. Dan doe je alsof je een overhead clear speelt, maar door de draaiing komt er een cross dropshot uit.

Je kan hem ook vanuit de forehandkant spelen, dan doe je als of je een cross smash gaat spelen, maar er komt een drop rechtuit uit. In het plaatje hierboven zou dan de slagrichting over de rode stippellijn lopen, met een shuttlebaan die de gele pijl volgt.

De eerste overhead-variant van de reverse-slag zien we nog wel ’s in het wild, die vanaf de forehand-kant is echt zeldzaam. De timing is nóg lastiger dan de gekapte drop. Ook bij de reverse-slagen, moet je in de slagvoorbereiding je racketgrip al draaien, of, voor de technici onder u: precies op het moment van de slag het racket gedraaid hebben. Daar hebben we een heldere instructie van:

Geacteerde (sprong)smash

In deze trickshot gaat het erom dat je een drop shot speelt met zoveel bombarie dat de tegenstander denkt dat het om een smash gaat.
Daar zijn twee trucs voor: 1. springen en 2. een kreet slaken. Het is niet subtiel, maar wel leuk als je je tegenstander(s) naar achteren ziet gaan, terwijl jij een onschuldige dropshot achter het net neer legt. Werkt maar 1 keer.

Ingehouden (sprong)smash

Deze trickshot gaat een stap verder dan alleen wat springen of schreeuwen. In deze variant is ook de slag-aanzet tot 10 centimeter voor de slag identiek aan een (gesprongen) smash. Pas op het allerlaatst, en dat vereist een uitstekende timing, vertraag je je racket en de shuttle krijgt precies net dat tikje waardoor die over het net gaat. Dus de baan is van een dropshot, maar de slag lijkt in alles op een smash.

Peter Gade doet het even voor:

Gemiste smash

Dit is een overtreffende trap van de vorige twee. We hebben het nog nooit op de baan gezien, maar ... het kan:

Versnelde drop shot

Dit is eigenlijk het omgekeerd van bovenstaande slagen. Je doet alsof je een drop shot gaat spelen, maar op het allerlaatst kruip je wat dichter onder de shuttle en door een knijpbeweging maak je van de dropshot een clear.


Lees verder: Schijnslagen voorin.


Deel dit op:   Facebook    WhatsApp    Email