Mixtactiek: serveren
De opbouw van dit trainingsplan is een vereenvoudigde versie van wat Badminton Nederland hanteert. Een training bestaat in de kern uit 3 of meer oefeningen rondom het trainingsdoel met een opbouw in zwaarte. Elke oefening zelf kent een uitleg, een basisoefening en varianten daarop.
Doel
De leren van de tactiek rondom het serveren in de gemengd dubbel: waar sta je bij het serveren en wat doe je na de service?
Beginsituatie
Dubbelspel op hele baan.
Aandachtspunten
De belangrijkste punten waar het trainersteam op gaat letten:
- Als de heer serveert, staat de dame voor hem.
- Als je een hoge slag speelt, moet je naar de aangepaste basispositie
Fysieke voorwaarden
2 markers per baan.
Er de verhouding dame/heer is minimaal 1 dame op 2 heren. Als dat niet lukt: zet assistenten in, of nodig extra deelnemers uit.
Warming-up
Vrije keuze uit Warming-up oefeningen.
Conditie-oefening
Een keuze uit deze conditie-oefeningen met een opbouw in het seizoen: start met een basis (x sessies van 45 seconden) en breidt het elke 4 weken uit met een extra sessie van 45 seconden.
1. Serveren door de heer
Uitleg: Bij de service wordt de voor-achter-positie al meteen ingenomen: de dame voorin, de heer achter haar, ook als hij serveert. Omdat de heer niet dóór zijn partner kan slaan, moet de dame uitwijken, naar links of rechts. Er zijn verschillende richtlijnen aan welke kant de dame gaat staan:
- Onze trainers: Recht voor de ontvangende speler, zodat de dame meteen in de ideale voor-positie staat, zoals op de foto.
- De bondstrainer: Aan de backhandkant van de heer, zoals op de foto.
- Coach Lee: Altijd links als de dame rechtshandig is, zoals op de foto.
- Of altijd rechts, zoals ... niet op de foto.
- Of aan de forehand-kant als de heer met de backhand serveert, zoals niet op de foto.
Kortom: alles is mogelijk. Het is van belang dat je dit als koppel afspreekt, waarbij de stem van de dame het zwaarst weegt.
De service is voor de heer dus verder dan normaal aangeslagen. De heer staat achter de dame. Zo dicht bij het net als hij kan, maar wel zó dat hij direct na de service het hele achterveld kan verdedigen.
Oefening:
De uitvoerende dame van het serverend team neemt de positie in op/net na de servicelijn.
De uitvoerende heer van het serverend team serveert een korte service.
De aangever aan de andere kant moet de service retourneren met een strakke slag achterin, zodat de heer oefent om weer snel achterin te zijn.
We maken de rally af met de regel dat de aangever als tweede slag een korte slag speelt, zodat de dame ook actief wordt betrokken.
Als de aangever 1 speler is, dan met markers 1 meter achter de servicelijn zijn baan inkorten, zodat hij dat deel kan verdedigen.
Na 3 services wissel van kant, na 6 services wissel van rol.
Variatie: de servicereturn van de aangever is een korte netdrop naar de tramrails voorin, zodat de dame oefent om snel voorin af te dekken.
De tweede slag van de aangever moet nu naar achteren om de heer te betrekken.
Variatie: de aangever retourneert een strakke, halve net drop naar de tramrails middenin net langs de dame, zodat het duo oefent wie welke slag wanneer neemt.
Variatie: de aangever kiest uit de 3 varianten.
2. Flickservice spelen
Uitleg: Als je een flickservice in een dubbel speelt, betekent dat dat je naast elkaar gaat staan om de return op te vangen. Maar in een gemengd dubbel zou dat een uitnodiging zijn om hoog op de dame te spelen (clear) en die achterin te houden. Dat moeten we voorkomen:
Het serverende duo gaat naar een aangepaste basispositie: de dame staat cross op de shuttle, één schuine pas achter haar normale basispositie voorin. Het lijkt op de aangepaste basispositie in het dubbelspel, waarbij elke verdediger even ver van de shuttle af is. In deze positie is ze enigszins beschermd voor de smash rechtdoor van de tegenstander. Het betekent wel dat haar heer zijn positie ook moet aanpassen en een stap opzij moet zetten, om die smash rechtdoor of een korte slag in de tramrail op te vangen.
Oefening:
Ook hier kan dat met 1 uitvoerend gemengd dubbel tegen 1 aangever met ingekort speelveld.
De dame van het uitvoerende team speelt een flickservice (of hoge service). Het serverend duo gaat naar de aangepaste basispositie met de dame cross op de shuttle.
De aangever speelt een cross clear over de dame.
En maak de rally af.
Variant: de aangever speelt een korte dropshot.
Variant: de aangever speelt een smash rechtuit.
Variant: de aangever speelt een smash cross naar de dame.
Variant: de aangever kiest uit alle opties.
Variant: De heer van het uitvoerend team serveert.
Noot: dan moet je als heer wel een teken met je dame afspreken, want anders is ze te laat.
3. Toepassing in wedstrijdsetting
Dubbelpartijtjes waarbij je er op let dat je teamgenoot zich aan bovenstaande regels rond de service houdt.
Cooling-down
Bij een minder intensieve training: extra hardloop-oefeningen.
Uitlopen en daarna een keuze uit deze cooling-down oefeningen.
Evaluatie
Stel de onderdelen bij aan de hand van de opgedane ervaring van trainers, assistenten en spelers.
Lees verder: Mixtactiek: service return.
Deel dit op: Facebook WhatsApp Email