Spelregels serveren

Spelregel 9 uit de officiële internationale spelregels behandelt het serveren. Omdat de service een allesbepalend moment is, zijn er veel kleine details vastgelegd in de spelregels. We nemen ze met je door met af en toe een toelichting.

9.1: De vlucht

Bij een correcte service moet de shuttle het racket van de serveerder in een opwaartse vlucht verlaten en vervolgens over het net gaan zodat, indien de shuttle niet wordt teruggeslagen, deze in het serveervak van de ontvanger valt, op of binnen de grenslijnen.
Toelichting: Óp de lijn is in.

9.1.1: Niet vertragen

Geen van de partijen mag het slaan van de service onnodig vertragen, zodra serveerder en ontvanger gereed zijn.
Toelichting: "Onnodig" is een rekbaar begrip: soms heeft een speler wel heel veel tijd "nodig" om zich te concentreren voor de service. In de praktijk wordt hiervoor hooguit een waarschuwing gegeven: "opschieten!".

9.1.2: Niet onderbreken

Elke vorm van vertraging bij het beginnen van de service (zie spelregel 9.2) nadat de achterwaartse beweging van het racketblad van de serveerder is afgerond dient als een onnodige vertraging te worden beschouwd.
Toelichting:Dus eenmaal je achterzwaai afgerond, móet je je service afmaken.

9.1.3: Binnen de lijnen staan

De serveerder en de ontvanger moeten binnen schuin tegenover elkaar liggende serveervakken staan, waarbij zij de grenslijnen van de serveervakken niet mogen raken.
Toelichting: Dus als service-ontvanger moet je ook binnen de lijnen van het serveervak staan.

9.1.4: Beide voeten op de grond

Je moet met enig deel van beide voeten van de serveerder en de ontvanger in stilstaande positie in contact met de vloer blijven vanaf het begin van de service (zie spelregel 9.2) totdat de service is geslagen (zie spelregel 9.3).
Toelichting: Niet alleen de serveer, ook de service-ontvanger moet stil staan op het moment van serveren. Je hebt spelers die al naar voren bewegen nog voordat de service is gespeeld, dat mag dus niet. En op één been staan mag ook niet (dat zie je nog wel eens bij kinderen).

9.1.5: Eerst de dop raken

Het racket van de serveerder moet eerst de dop van de shuttle raken.
Toelichting: Vooral bij veren shuttles is het belangrijk, omdat als je eerst de veertjes raakt en daarbij de shuttle laat tollen, zo'n shuttle met rare buitelingen het net over zwalkt. Ik heb het één keer gezien in een badmintondemonstratie, echt een heel vuil trucje, net zoals de volgende:

Bijlage 2.8: Geen spin meegeven

De serveerder moet de shuttle loslaten zonder deze daarbij in rotatie te brengen.
Toelichting: Dit om de spin-service tegen te gaan.

9.1.6: De hoogte van de shuttle op het raakmoment

De shuttle moet op het moment dat het racket van de serveerder deze raakt zich geheel onder de 1.15 m bevinden, gemeten vanaf het speeloppervlak.
Toelichting: Hoe hoger de serveerder de shuttle speelt, des te lastiger voor de tegenstander om terug te spelen, da's logisch en daarom deze regel. De vraag is natuurlijk: hoe hoog is 1,15? Om dat te beoordelen, gebruikt men bij de grote toernooien een hoogtemeter. Dat is een setje van doorzichtige platen met een horizontale lijn die als de service judge er door heen kijkt, en de lijnen laat samenvallen, hem een visuele lijn geeft precies op 1,15 hoogte.
Maar ja, die apparaatjes kosten een paar honderd euro, en we hebben vaak geen service judge over. In de competitiepraktijk kan je hier weinig over zeggen. Bij recreanten wordt nog vaak de oude regel: onder je middel gehanteerd.

9.1.7: Een vloeiende slag

De beweging van het racket van de serveerder moet ononderbroken voorwaarts zijn vanaf het begin van de service (zie spelregel 9.2) totdat de service is geslagen (zie spelregel 9.3).
Toelichting: Het is dus verboden om te zwabberen of je slag te "testen" tijdens de service.

9.1.8: Geen tweede kans

De serveerder mag de shuttle niet misslaan.
Toelichting: Dit is een rare manier om te zeggen dat je maar 1 kans bij de service hebt. Sla je mis, dan gaat het punt naar de overkant.

9.2: Het begin van de service

Zodra de spelers klaar zijn om te serveren en te ontvangen, bepaalt het begin van de voorwaartse beweging van het racketblad van de serveerder het begin van de service.
Toelichting: Dit om meer duidelijkheid te geven bij regel 9.1.7.

9.3: Het einde van de service

Nadat de service is begonnen (zie spelregel 9.2), is de service geslagen zodra de shuttle door het racket van de serveerder wordt geraakt of de serveerder de shuttle misslaat bij een poging om te serveren.
Toelichting: Dit om meer duidelijkheid te geven bij regel 9.1.7 en 9.1.8.

9.4: De ontvanger moet klaar staan

De serveerder mag niet serveren voordat de ontvanger klaar is. De ontvanger wordt echter geacht klaar te zijn geweest indien deze probeert de service terug te slaan.
Toelichting: Dit wordt zeker bij beginners vaak over het hoofd gezien! Als je als ontvanger nog niet helemaal klaar was, moet je de service gewoon laten gaan, er totaal niet op reageren en zeggen: "ik stond nog niet klaar". Dan moet de service gewoon worden overgespeeld.

9.5: De partners mogen niet zicht belemmeren

In het dubbelspel mogen de partners van de serveerder en de ontvanger tijdens het slaan van de service (zie spelregel 9.2 en 9.3) binnen hun speelhelft gaan staan waar zij willen, zolang zij de serveerder of ontvanger aan de andere zijde het uitzicht niet belemmeren.
Toelichting: Hier wordt vaak tegen geschonden, vooral als men voor-achter speelt en de "voor "-speler alvast voor bij het net gaat staan. Dat mag dus wel, maar alleen zo dat de tegenstander de service goed kan zien.

Vervallen regels

In de loop van de tijd veranderen de spelregels. Dit zijn oude serviceregels die dus niet meer gelden:

  • Onderhands serveren.
    Je mag wél bovenhands serveren, alleen is dat best lastig als de shuttle niet boven de 1,15 m mag komen. Maar met name bij een korte service met je forehand kan een (bijna) bovenhandse slag net wat extra pit aan de shuttle meegeven. Probeer maar!
  • Je racket moet naar beneden wijzen.
    Je racket mag dus wél naar boven wijzen, zie opmerking hiervoor.
  • De shuttle moet onder je middel worden geslagen.
    Kleine mensen mogen dat dus wel, zolang de shuttle maar onder de 1,15 blijft.
  • Als de shuttle uit je hand valt, telt het als service.
    Dat is dus niet meer zo, de service start voortaan pas op het moment dat je racket de beweging naar voren maakt. Valt de shuttle daarvóór uit je hand, is er niets aan de hand.


Lees verder: Woordenlijst.


Deel dit op:   Facebook    WhatsApp    Email