Jeugdcompetitie

De jeugdcompetitie gaat elk jaar eind september, begin oktober van start. De competitie duurt tot eind januari en bestaat uit 14 speelweken, In de herfstvakantie en rond de feestdagen worden geen wedstrijden gespeeld. In elke speelweek wordt een wedstrijd gespeeld tegen een jeugdteam van een andere vereniging in dezelfde poule. Elk team komt in een poule van een klasse afhankelijk van de leeftijd van de oudste teamspeler en het niveau. De leeftijdscategorieën zijn: O(nder)-11, O-13, O-15, O-17 en O-19. In "O-11" mag je spelen als je op 31 december van het seizoen (waarin de competitie valt) jonger bent dan 11 jaar, etc.


Er zijn twee niveaus: Opstapcompetitie: dit is bedoeld voor beginners met maximaal 1 jaar competitie-ervaring. Een poule is 5 of 6 teams groot, dus een team speelt 8 of 10 wedstrijden. Een team bestaat uit drie spelers en elke wedstrijd bestaat uit 6 partijen.


De normale competitie de poules zijn 8 teams groot; een team heeft minimaal 4 spelers en per wedstrijd speel je 8 partijen.

In een poule zitten vijf tot acht teams uit verenigingen van Badminton Nederland regio Centrum (= Utrecht, Gelderland en Flevopolder). Ieder team speelt tegen de overige verenigingen binnen de poule twee wedstrijden: een thuis- en een uitwedstrijd. De wedstrijden worden altijd op vrijdag of in het weekend gespeeld. De thuiswedstrijden worden op zondagochtend vanaf 10:00 in de Safari-hal gespeeld. Winnaars van hun poule spelen op de regionale kampioenschappen. Regionale kampioensteams komen uit op de Nederlandse Kampioenschappen.


Een standaard team bestaat uit minimaal vier spelers: twee jongens (heren) en twee meisjes (dames). Er zijn heren- en damesklassen, waarbij alleen jongens danwel meisjes mee mogen doen. In de klasse O-11 en in de opstapcompetitie wordt geen onderscheid gemaakt tussen jongens en meisjes.


In een wedstrijd worden gespeeld:


Normale klassen
- één keer een herendubbelspel
- één keer een damesdubbelspel
- twee keer een herenenkelspel
- twee keer een damesenkelspel
- twee keer een gemengd dubbelspel


Heren- en damesklassen en O-10
- vier enkelspelen
- vier dubbelspelen


Opstapklassen
- drie enkelspelen
- drie dubbelspelen


Een team krijgt van de competitieleider een wedstrijdformulier voor elke thuiswedstrijd om de stand op bij te houden. De teamcaptain stuurt ingevulde formulieren op de speeldag terug naar de competitieleider, die de standen op toernooi.nl, de website van Badminton Nederland, verwerkt. Dat moet binnen enkele dagen, dus daar vind je bijna altijd de actuele stand.


Het lijkt een grote stap om competitie te gaan spelen, maar iedereen vindt het (na het eerste jaar) erg leuk. Het eerste jaar is altijd lastiger, omdat je dan wat vaker een partij verliest. In het tweede jaar worden pas echt de vruchten geplukt, want dan telt de ervaring en iedereen is eens begonnen... Je leert veel tijdens de wedstrijden en ook tijdens de speciale jeugdcompetitietrainingen.Je kunt je met een compleet team opgeven of individueel. De uiteindelijke indeling maakt de Jeugdcommissie. Je kunt je ook als algemene reserve opgeven. Je kunt dan opgebeld worden als er in één van de teams een invaller nodig is.


Opgave voor de competitie vindt plaats voor eind maart. Op de website en in de email-nieuwsbrief verschijnt dan een aanmeldingsformulier. Er wordt een bijdrage gevraagd bij het inschrijven. De indeling van de teams wordt ongeveer in mei bekend gemaakt.


Voordat de competitie begint is er een informatiebijeenkomst voor de teamspelers en hun ouders, waarin alle praktische zaken aan de orde komen zoals het speelschema en wie wanneer de kinderen begeleidt en rijdt. Als u teamleden gaat vervoeren, lees even het advies van het bestuur over uw autoverzekering.


Lees verder: OSM Open Jeugdtoernooi.


Deel dit op:   Facebook    WhatsApp    Email