Jeugdcompetitie

De jeugdcompetitie gaat elk jaar eind september, begin oktober van start. De competitie duurt tot eind januari en bestaat uit 14 speelweken (in de herfstvakantie en rond de feestdagen worden geen wedstrijden gespeeld). In elke speelweek wordt een wedstrijd gespeeld tegen een jeugdteam van een andere vereniging in dezelfde poule. Elk team komt in een poule van een klasse afhankelijk van de leeftijd van de oudste teamspeler en het niveau (beginnend of competatief). De leeftijdscategorieën zijn: U-11, U-13, U-15, U-17 en U-19. In "U-19" mag je spelen als je op 31 december van het seizoen (waarin de competitie valt) jonger bent dan 19 jaar, etc.


In een poule zitten acht teams uit verenigingen van Badminton Nederland regio Centrum (= Utrecht, Gelderland en Flevopolder). Ieder team speelt tegen de overige zeven verenigingen binnen de poule twee wedstrijden: een thuis- en een uitwedstrijd. De wedstrijden worden altijd op vrijdag of in het weekend gespeeld. De zeven thuiswedstrijden worden op zondagochtend vanaf 10:00 in de Safari-hal gespeeld. Winnaars van hun poule spelen op de regionale kampioenschappen. Regionale kampioensteams en landelijke poulewinnaars komen uit op de Nederlandse Kampioenschappen.


Een team in de normale klasse bestaat uit minimaal vier spelers: twee jongens (heren) en twee meisjes (dames). Er zijn een aantal herenklassen, waarbij de teams uit alleen heren bestaan en voor jeugd t/m tien jaar is er een gemengde klasse, waarin geen onderscheid wordt gemaakt tussen jongens en meisjes.


In een wedstrijd worden gespeeld:


Normale klassen
- twee keer een herenenkelspel
- twee keer een damesenkelspel
- één keer een herendubbelspel
- één keer een damesdubbelspel
- twee keer een gemengd dubbelspel


Herenklassen
- vier herenenkelspelen
- vier herendubbelspelen


Gemengde klassen
- vier enkelspelen
- vier dubbelspelen


Er worden dus acht partijen per wedstrijd gespeeld. Van elke wedstrijd wordt een wedstrijdformulier bijgehouden en dit wordt door de teamcaptain naar de competitie-leider gestuurd, die de standen op de website van Badminton Nederland verwerkt. Zo wordt elke week een actuele stand opgemaakt.


Het lijkt een grote stap om competitie te gaan spelen, maar iedereen vindt het (na het eerste jaar) erg leuk. Het eerste jaar is altijd lastiger, omdat je dan wat vaker een partij verliest. In het tweede jaar worden pas echt de vruchten geplukt, want dan telt de ervaring en iedereen is eens begonnen... Je leert veel tijdens de wedstrijden en ook tijdens de speciale jeugdcompetitietrainingen.Je kunt je met een compleet team opgeven of individueel. De uiteindelijke indeling maakt de Jeugdcommissie. Je kunt je ook als algemene reserve opgeven. Je kunt dan opgebeld worden als er in één van de teams een invaller nodig is.


Opgave voor de competitie vindt plaats voor eind maart. Op de website en in de email-nieuwsbrief verschijnt dan een aanmeldingsformulier. Er wordt een bijdrage gevraagd bij het inschrijven. De indeling van de teams wordt ongeveer in mei bekend gemaakt.


Voordat de competitie begint is er altijd een informatiebijeenkomst voor de teamspelers en hun ouders, waarin alle praktische zaken aan de orde komen zoals het speelschema en wie wanneer de kinderen begeleidt en rijdt. Als u teamleden gaat vervoeren, lees even het advies van het bestuur over uw autoverzekering.


Lees verder: OSM Open Jeugdtoernooi.