Jeugdcompetitie

Als je meedoet aan de jeugdcompetitie, speel je in een team met 2 of 3 andere kinderen van OSM. Je speelt elke week een wedstrijd tegen een team van een andere vereniging in dezelfde poule. De jeugdcompetitie loopt van medio september tot medio februari. Als jouw team de poule wint, ben je kampioen. Dan mag je team door naar de Regionale Kampioenschappen. En als je die óók wint, mag je team strijden voor de gouden medaille op het Nederlands Kampioenschap voor jeugdteams, zoals het team hiernaast.

De competitie bestaat uit 14 speelweken. In de herfstvakantie en rond de feestdagen worden geen wedstrijden gespeeld. Vaak speel je de ene week uit bij een andere vereniging, en de andere week thuis. Een wedstrijd altijd op een vrijdag, zaterdag of zondag. De thuiswedstrijden van OSM zijn op zondagochtend vanaf 10:00 in de Safari-hal.

Elk team komt in een poule van een klasse afhankelijk van de leeftijd van de oudste teamspeler en het niveau. De leeftijdscategorieën zijn: O(nder)-11, O-13, O-15, O-17 en O-19. In "O-11" mag je spelen als je op 31 december van het seizoen (waarin de competitie valt) jonger bent dan 11 jaar, etc.

Er zijn twee niveaus:
Opstapcompetitie: dit is bedoeld voor beginners met maximaal 1 jaar competitie-ervaring. Een poule is 5 of 6 teams groot, dus een team speelt 8 of 10 wedstrijden. Een team bestaat uit drie spelers (jongens of meisjes, dat maakt niet uit) en elke wedstrijd bestaat uit 6 partijen: 3 enkelpartijen en 3 dubbels. Elk teamlid speelt dus een enkelpartij en twee dubbelpartijen.

Ben je meer ervaren, dan kom je in de gewone competitie: de poules zijn 8 teams groot, dus je speelt tot 14 wedstrijden. Een team heeft minimaal 4 spelers: 2 jongens en 2 meisjes. Per wedstrijd speel je 8 partijen: 1 herendubbel, 1 damesdubbel, 2x herenenkel, 2x damesenkel en 2x gemengd dubbel. Er zijn ook poules voor alleen jongens of meisjes-teams, die spelen 4 enkels en 4 dubbels. In de klasse O-11 wordt geen onderscheid gemaakt tussen jongens en meisjes.

Een team krijgt van de competitieleider een wedstrijdformulier voor elke thuiswedstrijd om de stand op bij te houden. De teamcaptain stuurt ingevulde formulieren op de speeldag terug naar de competitieleider, die de standen op toernooi.nl, de website van Badminton Nederland, verwerkt. Dat moet binnen enkele dagen, dus daar vind je bijna altijd de actuele stand.

Het lijkt een grote stap om competitie te gaan spelen, maar iedereen vindt het erg leuk. Misschien niet meteen in het eerste jaar, omdat je dan wat vaker een partij verliest. In het tweede jaar worden pas echt de vruchten geplukt, want dan telt de ervaring. Je leert veel tijdens de wedstrijden en ook tijdens de jeugdcompetitietrainingen, waar je dan ook aan mee mag doen.

Je kunt je met een compleet team opgeven of individueel. De uiteindelijke indeling maakt de Jeugdcommissie. Je kunt je ook als algemene reserve opgeven. Je kunt dan opgebeld worden als er in één van de teams een invaller nodig is.

Opgave voor de competitie vindt plaats in het voorjaar rond april. Op de website en in de email-nieuwsbrief verschijnt dan een aanmeldingsformulier. Je kan ook zelf contact opnemen met de jeugdcommissie. Er wordt een bijdrage gevraagd bij het inschrijven. De indeling van de teams wordt in de zomer bekend gemaakt.

Voordat de competitie begint, is er een informatiebijeenkomst voor de teamspelers en hun ouders, waarin alle praktische zaken aan de orde komen, zoals het speelschema en wie wanneer de kinderen begeleidt en rijdt. Voor de teambegeleider hebben we tips voor coaching. Als je teamleden gaat vervoeren, lees even het advies van het bestuur over uw autoverzekering.


Lees verder: OSM Open Jeugdtoernooi.


Deel dit op:   Facebook    WhatsApp    Email