Jeugdcompetitie

Opzet jeugdcompetitie vanaf seizoen 23/24

Als je meedoet aan de jeugdcompetitie, speel je in een team met 2 of 3 andere kinderen van OSM. Je speelt elke week een wedstrijd tegen een team van een andere vereniging in dezelfde categorie. De jeugdcompetitie loopt van medio september tot medio maart. De periode is in twee delen: tot aan december speelt je team 7x in een poule met 7 andere teams. Hierna komt je team op een ranglijst en maakt de bond nieuwe poules op basis van die ranglijst. In het tweede deel (na de kerstvakantie) speel je een uit- en thuiswedstrijd tegen 3 andere teams in de nieuwe poule. Als jouw team de poule wint, ben je kampioen. Dan mag je team door naar de Regionale Kampioenschappen. En als je die óók wint en je speelt in de categorie D, C, B of A, dan mag je team strijden voor de gouden medaille op het Nederlands Kampioenschap voor jeugdteams.

Speelweken en speeltijden

De competitie bestaat uit 7 + 6 speelweken. In de vakanties worden geen wedstrijden gespeeld. Vaak speel je de ene week uit bij een andere vereniging, en de andere week thuis. Een wedstrijd is op een zaterdag of zondag. De thuiswedstrijden van OSM zijn op zondagochtend vanaf 10:00 in de Safari-hal. In onderling overleg kan een wedstrijd ook bij uitzondering doordeweeks worden gespeeld.

Competitiecategorieën

Elk team komt in een poule van een klasse afhankelijk van de leeftijd van de oudste teamspeler en het niveau. De leeftijdscategorieën zijn: Brons: Onder 9 jaar (O-9), Zilver (O-11) Goud (O-13) en D, C, B en A (O-19). In "O-9" mag je spelen als je op 31 december van het seizoen waarin de competitie valt jonger bent dan 9 jaar, etc.

  • Brons (O-9) is een speciale categorie: je speelt géén competitie, maar verenigingen in de buurt organiseren FUN-dagen, waar je je individueel voor op kunt geven.
  • In Zilver (O-11) spelen teams van tenminste 3 kinderen. Een wedstrijd bestaat uit 6 partijen: 3 enkelpartijen en 3 dubbels. Een partij bestaat uit best of 3 games tot de 11 (uitloop naar 15 bij geen 2 punten verschil). De baan is ingekort: de eerste achterlijn geldt als achterlijn.
  • In Goud (O-13) spelen teams van tenminste 3 kinderen. Een wedstrijd bestaat uit 6 partijen: 3 enkelpartijen en 3 dubbels. Een partij is een best of 3 tot de 15 (met uitloop tot 21 bij geen 2 punten verschil).
  • In D (O-19) spelen teams van tenminste 3 kinderen. Een wedstrijd bestaat uit 6 partijen: 3 enkelpartijen en 3 dubbels. Hier volgen we de normale regels dus: een best of 3 tot de 21 (met uitloop tot 30 bij geen 2 punten verschil).
  • In C (O-19) spelen teams van tenminste 4 kinderen. Een wedstrijd bestaat uit 8 partijen: 4 enkelpartijen en 4 dubbels. Hier volgen we de normale regels dus: een best of 3 tot de 21 (met uitloop tot 30 bij geen 2 punten verschil).
  • In B (O-19) is de opzet gelijk aan C, alleen mag je team hier kiezen uit plastic of veren shuttles.
  • In A (O-19) moet een team uit tenminste 2 jongens en 2 meisjes bestaan. Een wedstrijd bestaat uit 8 partijen: 1 herendubbel, 1 damesdubbel, 2x herenenkel, 2x damesenkel en 2x gemengd dubbel. En je speelt met veren.

Afdelingen

In fase 2 worden de poules ingedeeld in 2 afdelingen:

  1. In afdeling 1 komen de poules met de beste teams uit fase 1.
  2. In afdeling 2 komen poules met de andere teams.

De wedstrijd zelf

Een team krijgt van de competitieleider een wedstrijdformulier voor elke thuiswedstrijd om de stand op bij te houden. De teamcaptain stuurt ingevulde formulieren op de speeldag terug naar de competitieleider, die de standen op toernooi.nl, de website van Badminton Nederland, verwerkt. Dat moet binnen enkele dagen, dus daar vind je bijna altijd de actuele stand.

Elk jeugdteam krijgt van de jeugdcommissie een budget waarmee je versnaperingen (zoals bv. drinkpakjes) voor de tegenstander kan kopen. Het budget was voor seizoen 22/23: €20 voor opstap- en €35 voor de normale competitie.

Ten slotte

Het lijkt een grote stap om competitie te gaan spelen, maar iedereen vindt het erg leuk. Misschien niet meteen in het eerste jaar, omdat je dan wat vaker een partij verliest. In het tweede jaar worden pas echt de vruchten geplukt, want dan telt de ervaring. Je leert veel tijdens de wedstrijden en ook tijdens de voor jeugdicompetitiespelers verplichte jeugdcompetitietrainingen.

Opgeven

Je kunt je met een compleet team opgeven of individueel. De uiteindelijke indeling maakt de Jeugdcommissie. Je kunt je ook als algemene reserve opgeven. Je kunt dan opgebeld worden als er in één van de teams een invaller nodig is.

Opgave voor de competitie vindt plaats in het voorjaar rond april. Op de website en in de email-nieuwsbrief verschijnt dan een aanmeldingsformulier. Je kan ook zelf contact opnemen met de jeugdcommissie. Er wordt een bijdrage gevraagd bij het inschrijven. De indeling van de teams wordt in de zomer bekend gemaakt.

Voordat de competitie begint, is er een informatiebijeenkomst voor de teamspelers en hun ouders, waarin alle praktische zaken aan de orde komen, zoals het speelschema en wie wanneer de kinderen begeleidt en rijdt. Voor de teambegeleider hebben we tips voor coaching. Als je teamleden gaat vervoeren, lees even het advies van het bestuur over uw autoverzekering.

Bron: LANDELIJKE JEUGDCOMPETITIE van Badminton Nederland.


Lees verder: Jeugdcompetitietraining.


Deel dit op:   Facebook    WhatsApp    Email