Seniorencompetitie

De seniorencompetitie is een door de bond georganiseerde competitie voor volwassenen over 14 speelweken. Teams zijn ingedeeld naar sterkte op 10 niveaus: van 9e divisie regionaal oplopend tot de landelijke Eredivisie. Elke divisie is opgedeeld in poules van ongeveer 8 teams. Poulewinnaars promoveren naar een hogere klasse én spelen op de regionale kampioenschappen en de winnaars van de Regionale kampioenschappen komen uit op de Nederlandse Kampioenschappen voor regioteams.

De competitie gaat elk jaar in september van start. Het duurt tot begin februari en bestaat uit 14 speelweken (in de herfstvakantie en rond de feestdagen worden geen wedstrijden gespeeld). In elke speelweek wordt een wedstrijd gespeeld tegen een team van een andere vereniging.

Een team in de normale (mix)divisie bestaat uit minimaal vier spelers: twee heren en twee dames. Er zijn een aantal herenklassen, waarbij de teams uit louter heren bestaan.

In een wedstrijd worden gespeeld:

Normale divisies

  • twee keer een herenenkelspel
  • twee keer een damesenkelspel
  • één keer een herendubbelspel
  • één keer een damesdubbelspel
  • twee keer een gemengd dubbelspel

Herenklassen

  • vier herenenkelspelen
  • vier herendubbelspelen

Er worden dus acht partijen per wedstrijd gespeeld. Van elke wedstrijd wordt een wedstrijdformulier bijgehouden en dit wordt door de teamcaptain naar de competitie-leider gestuurd, die de standen op de website van Badminton Nederland verwerkt. Zo wordt elke week een actuele stand opgemaakt.

Een team wordt op zijn eigen niveau ingedeeld binnen een poule van een bepaalde divisie. Als er nog niet eerder competitie werd gespeeld vindt indeling in de negende divisie plaats. Heeft een team (of speler) al competitie-ervaring, dan kan de eerste inschaling hoger zijn. Wordt het team kampioen in de poule, dan promoveert dit team het jaar erna naar een hogere divisie. Een team kan zo door promoveren tot uiteindelijk de Eredivisie. Vanaf de 5e divisie is de competitie landelijk, dan speel je door heel Nederland. De 9e t/m de 6e divisie zijn veel regionaler georiënteerd.

In een poule zitten acht teams. Ieder team speelt tegen de overige zeven verenigingen binnen de poule twee wedstrijden: een thuis- en een uitwedstrijd. De wedstrijden worden vaak, maar niet altijd, op vrijdag of in het weekend gespeeld. De zeven thuiswedstrijden worden op zondagochtend vanaf 10:00 in de Safari-hal gespeeld.

Het lijkt een grote stap om competitie te gaan spelen, maar iedereen vindt het erg leuk en iedereen is eens begonnen... Je leert veel tijdens de wedstrijden en ook tijdens de speciale competitietrainingen.

Je kunt je met een compleet team opgeven of individueel. De uiteindelijke indeling maakt de technische commissie. Je kunt je ook als algemene reserve opgeven. Je kunt dan opgebeld worden als er in één van de teams een invaller nodig is.

Opgave voor de competitie vindt plaats voor eind maart. Op de website en in de email-nieuwsbrief verschijnt dan een aanmeldingsformulier. Aan de competitie zijn kosten verbonden. De indeling van de teams wordt ongeveer in mei bekend gemaakt. Het speelschema wordt in augustus definitief vastgesteld.

De regels worden door de bond vastgesteld en wijzigen elk jaar wel een beetje. Ze staan op de reglementen-pagina van de bond. We gaan ze niet allemaal herhalen, maar deze regels zijn belangrijk om discussie te voorkomen:

  • Speelvolgorde: De thuisspelende teamcaptain zorgt dat er twee wedstrijdformulieren zijn met de speelvolgorde voor alle wedstrijden ingevuld. Vóórdat de wedstrijd begint, kan de speelvolgorde worden aangepast. Als je de speelvolgorde wilt aanpassen, neem je één formulier en geeft het andere formulier aan de teamcaptain van de tegenstander, met de vraag of zij de speelvolgorde willen aanpassen. Daarna passen de teams gelijktijdig de speelvolgorde aan, elk op hun eigen formulier. Als beide teams klaar zijn, neem je de aanpassingen van elkaar over. De speelvolgorde op het formulier mag daarna niet meer wijzigen. Bij plotselinge ziekte of blessure, mag men wel nog een invaller opstellen.
  • Wat niet in het reglement is opgenomen, is de rol van de teller. Die kan verschillen, het thuisspelend team bepaalt dat. OSM adviseert om je als teller alleen te beperken tot het bijhouden van de stand. De spelers zijn dan zelf verantwoordelijk voor de beslissingen over in en uit. Als zij er in hun sportiviteit onderling niet uitkomen, laat je als teller een let spelen. Dit voorkomt (de schijn van) partijdigheid. Meld dit altijd voordat je begint te tellen, want de regels hierover zijn niet eenduidig en ook niet bij iedereen bekend.
  • Invallen: Je kan 3 keer zonder "gevolgen" invallen in een hoger team. Let op: vastspelers mogen maar 1 keer per week invallen en reservespelers 2 keer. Als je voor de vierde keer invalt, wordt je vastspeler in het laagst spelende team waarin je hebt ingevallen. Informeer dan vooraf onze competitiecontactpersoon, want hij moet dit formeel doorgeven.
  • Vragen: Als er iets niet duidelijk is, of het gaat niet zoals je wilt, neem dan niet zelf contact op met de bond, maar regel dat via de competitiecontactpersoon. Daar is hij voor.

    NB: als je teamleden gaat vervoeren, lees ook even het advies van het bestuur over uw autoverzekering.


    Lees verder: OldStars badminton.


    Deel dit op:   Facebook    WhatsApp    Email