Recreantencompetitie

De recreantencompetitie is een bondscompetitie voor volwassen recreanten (15 jaar of ouder) over 8 speelweken. Teams worden ingedeeld in poules van 5 teams naar opgegeven speelsterkte en naar de geografische ligging. Een team kan zo kampioen worden van zijn poule. Er is geen regionaal of nationaal kampioenschap, wel kunnen teams deelnemen aan het VJC-slottoernooi en aan de grote landelijke toernooien voor recreantenteams.Het uitgangspunt is het spelen van wedstrijden tegen recreanten van andere verenigingen, waarbij sportiviteit, spelvreugde en gezelligheid voorop staan. De recreantencompetitie is met name ook voor beginners een uitstekende gelegenheid om uitgebreider met badminton kennis te maken. Door tegen andere verenigingen te spelen, doe je enorm veel ervaring op.


De competitie wordt twee keer per seizoen georganiseerd door Regio Centrum van Badminton Nederland. De najaarscompetitie (NJC) van september tot half januari en de voorjaarscompetitie (VJC) van eind januari tot half mei. De thuiswedstrijden zijn op de vrije speelavonden.


Een team bestaat uit minimaal 2 heren en 2 dames (vanaf 15 jaar). Een wedstrijd bestaat uit 8 partijen: twee maal een herenenkel, twee maal een damesenkel, een herendubbel en een damesdubbel en twee maal een gemengd dubbel.


Opgave per team is gebruikelijk. Daarnaast kan je je als reservespeler aanmelden om in te vallen als een lid van een recreantenteam een keer niet kan spelen. Met het oog op de indeling, die door de bond - regio Centrum wordt geregeld, is het van belang dat een team uit gelijkwaardige spelers bestaat. Het moet niet zo zijn dat de ene speler iedere wedstrijd van de baan wordt geveegd of dat de ander dat met de tegenstander kan doen. Daar heb je geen plezier in en je leert er niets van. Ga dus op zoek naar spelers van je eigen niveau om een team samen te stellen. Voor het opgeven moet de volgorde overeenkomen met de speelsterkte, sterkste speler bovenaan.


Teams worden ingedeeld op speelsterkte van de spelers:
3: komt overeen met (of gespeeld in) de 3e klasse seniorencompetitie
4/X: komt overeen met (of gespeeld in) de 4e klasse seniorencompetitie of de mannencompetitie
X: recreanten die mee kunnen komen op seniorencompetitieniveau
Y: gemiddelde recreant
Z: beginnende recreant.


Voor de deelname rekent Badminton Nederland een teambijdrage, die we doorbelasten aan het team.


De voor- en najaarscompetitie hebben een eigen Programmaboekje met het competitiereglement, daaruit komt deze invalregeling: iedereen (vastspelers, reservespelers en andere clubgenoten) mag invallen in een team, zolang de invaller maar een lagere of gelijke speelsterkte heeft in vergelijking tot het team (te bepalen door de recreantencompetitiebegeleider). Spelers uit een lager teamnummer mogen onbeperkt zonder gevolgen invallen in een hoger team. Spelers uit een hoger teamnummer mogen maximaal twee keer invallen in een lager team. Als een reservespeler drie keer in een team is ingevallen, wordt hij vastspeler van het laagste team waarin hij is ingevallen. De speelvolgorde is en blijft: de sterkste speler(s) altijd het eerst, dus als de invaller sterker is dan de vastspeler, speelt de invaller de eerste enkelpartij. Je mag in één speelweek maximaal twee keer in een wedstrijd spelen. Geef elke invalbeurt door aan de recreantencompetitiebegeleider. Ook als er iets niet duidelijk is, of het gaat niet zoals je wilt, neem dan niet zelf contact op met de bond, maar regel dat via de competitiecontactpersoon. Daar is hij voor.


NB: als je teamleden gaat vervoeren, lees ook even het advies van het bestuur over uw autoverzekering.


Lees verder: Open Recreanten Teamtoernooi.