Recreantencompetitie

De recreantencompetitie is een bondscompetitie voor volwassen recreanten (16 jaar of ouder) over 10 speelweken. Het uitgangspunt is het spelen van wedstrijden tegen recreanten van andere verenigingen, waarbij sportiviteit, spelvreugde en gezelligheid voorop staan. De recreantencompetitie is met name ook voor beginners een uitstekende gelegenheid om een eerste stap in het spelen van wedstrijden te zetten. Door tegen andere verenigingen te spelen, doe je enorm veel ervaring op. Teams worden ingedeeld in poules tot 6 teams naar opgegeven speelsterkte en naar de geografische ligging. Een team kan kampioen worden van zijn poule. Er is geen regionaal of nationaal kampioenschap, wel kunnen teams deelnemen aan het VJC-slottoernooi en aan de grote landelijke toernooien voor recreantenteams. Voor de deelname brengen we een teambijdrage in rekening.

De competitie wordt twee keer per seizoen georganiseerd door Regio Centrum van Badminton Nederland. De najaarscompetitie (NJC) van september tot en met januari en de voorjaarscompetitie (VJC) van februari tot en met mei. De thuiswedstrijden zijn op de donderdagse vrije speelavond.

Een team kan kiezen uit drie varianten:

 1. Gemengd team
  Een team bestaat uit minimaal 2 mannen en 2 vrouwen. Een wedstrijd bestaat uit 6 partijen: een mannendubbel en een vrouwendubbel en vier maal een gemengd dubbel.
 2. Mannenteam
  Een team bestaat uit minimaal 3 mannen. Een wedstrijd bestaat uit 6 partijen: drie enkelpartijen en drie dubbels.
 3. Vrouwenteam
  Een team bestaat uit minimaal 3 vrouwen. Een wedstrijd bestaat uit 6 partijen: drie enkelpartijen en drie dubbels.

In alle categorieën dienen de (gemengd)dubbels in een verschillende opstelling te worden gespeeld. Bij de mannen- en vrouwencompetitie mag een speler in maximaal 1 enkelspel en in maximaal 2 dubbels uitkomen. Bij de gemengde competitie mag een speler in maximaal 1 MD/VD en in maximaal 2 gemengde dubbels uitkomen.

Je kan een nieuw team vanaf mei voor de NJC en vanaf december voor de VJC opgeven bij de competitiecontactpersoon. Daarnaast kan je je als reservespeler aanmelden om in te vallen als een lid van een recreantenteam een keer niet kan spelen. Met het oog op de indeling, die door de bond wordt geregeld, is het van belang dat een team uit gelijkwaardige spelers bestaat. Het moet niet zo zijn dat de ene speler iedere wedstrijd van de baan wordt geveegd of dat de ander dat met de tegenstander kan doen. Daar heb je geen plezier in en je leert er niets van. Ga dus op zoek naar spelers van je eigen niveau om een team samen te stellen. Voor het opgeven moet de volgorde overeenkomen met de speelsterkte, sterkste speler bovenaan.

Teams worden ingedeeld op speelsterkte van de spelers:

 • Categorie A (veren shuttles): 4e & 5e Divisie
 • Categorie B (veren shuttles): 6e & 7e Divisie
 • Categorie C (nylon shuttles): 8e & 9e Divisie (oude categorieën 3 en 4)
 • Categorie D (nylon shuttles): beginners (oude categorieën y en z).

Voor de NJC geldt dit programmaboek en voor de VJC dit programmaboek. Het bevat het competitiereglement met onder meer de regels voor het invallen. Geef elke invalbeurt door aan de competitiecontactpersoon.

Wat niet in het programmaboekje is opgenomen, is de rol van de teller. Het reglement geeft in vage bewoordingen aan dat er een keuze is of de teller ook de fouten (in/uit) bepaalt. OSM adviseert om je als teller alleen te beperken tot het bijhouden van de stand. De spelers zijn dan zelf verantwoordelijk voor de beslissingen over in en uit. Als zij er in hun sportiviteit onderling niet uitkomen, laat je als teller een let spelen. Dit voorkomt (de schijn van) partijdigheid. Meldt dit altijd voordat je begint te tellen, want de regels hierover zijn niet eenduidig en ook niet bij iedereen bekend.

Als er tijdens de competitie iets niet duidelijk is, of als je een wedstrijd wilt verplaatsen, neem dan niet zelf contact op met de bond of tegenstander, maar regel dat via de competitiecontactpersoon (CCP). Daar is hij voor. Het is niet de bedoeling (en vanuit de bond niet wenselijk) dat er door anderen dan de CCP contact met de bond wordt opgenomen.

NB: als je teamleden gaat vervoeren, lees ook even het advies van het bestuur over uw autoverzekering.


Lees verder: Open toernooien.


Deel dit op:   Facebook    WhatsApp    Email