Racket

De regels

Badmintonrackets moeten voldoen aan regels die de internationale badmintonorganisatie BWF heeft vastgesteld. Samengevat: het racket is maximaal 680 mm lang en 230 mm breed. Het blad is maximaal 280 mm lang en 220 mm breed. Het moet plat zijn en kruislings besnaard.

Eenvormig, maar

Met die regels lijken alle rackets erg op elkaar. De vorm is van het zuivere ovale blad gewijzigd naar een vorm waarbij de top van de ovaal wat is afgevlakt (isometrisch), wat een bredere sweet spot geeft. De sweet spot is het gedeelte van het blad waar je het beste de shuttle hard kan slaan. Ook het frame en het steeltje zijn niet meer perfect rond, maar afgeplat, zodat er minder luchtweerstand is, en je dus sneller / harder kan slaan.

Materiaal

Het materiaal is in de jaren enorm veranderd. De eerste rackets waren gemaakt van hout, later stapte men over op lichte metalen zoals aluminium. De meeste rackets zijn tegenwoordig van koolstof-vezels en de duurdere rackets zijn versterkt met titanium en allerlei nano-technologieën. Door de ontwikkeling in het materiaalgebruik weegt een badmintonracket inmiddels tussen de 60 en 100 gram. En men experimenteert voortdurend in de buigzaamheid en de torsie van een racket.

Een kijkje in de fabriek

Welk racket moet je dan hebben?

Als richtlijn kan je stellen dat flexibele, lichtere rackets met een lichtere bespanning aangenamer zijn voor beginners. Een flexibel racket is wat vergevingsgezinder en lijkt meer op een trampoline: je slaat er makkelijker verder mee. Maar dat heeft een prijs: minder precies. Hoe stijver/steviger het racket en zijn bespanning, dus te meer kracht de speler moet leveren om de shuttle snelheid te geven. Maar dat kan dan wel met een grotere nauwkeurigheid. Dat een leverancier vervolgens 100 varianten op de markt brengt is ... vooral marketing.

En dan speelt nog mee de balans van het racket. Dat legt deze jongen best leuk uit:

Helaas werkt zijn racket-selector, die in de video wordt genoemd, niet meer.

Bespanning

Een nieuw racket heeft vaak een bespanning en die is vaak OK. Maar als je hoger speelt, wordt dat een heel ander verhaal.

Een racket lenen

Als je nog geen racket hebt, kan je een racket lenen. In de Safarihal liggen veel leenrackets in de kast. In de andere hallen kan je een racket lenen van begeleidende kaderleden. De voorraad is beperkt, dus wacht niet te lang met zelf een racket aan te schaffen, dat hoeft niet zoveel te kosten.

Een racket kopen

Een badmintonracket varieert enorm in prijs van € 5,- tot € 300,-. Voor € 5,- heb je een racket waarbij de shuttle in de bespanning blijft steken, gebruik dit racket voor het "camping-badminton". Voor beginners zijn er aardige rackets tussen de € 20,- en de € 30,-. Bij onze club kan je vaak zo'n racket heel goedkoop aanschaffen. Anders dan de allergoedkoopste variant, blijft de bespanning langer in tact, zodat je er jarenlang plezier van kan hebben, ook op de camping.

De gevorderde speler zal al gauw € 50,- tot € 100,- voor een racket neertellen. Voor het aanschaffen van een racket bevelen we aan:
Logo CHESP webshop en Logo badmintonplanet.
Bij de kraampjes op grote badmintontoernooien, zoals in oktober op de Dutch Open of de Nederlandse Kampioenschappen die meestal in februari wordt gehouden, heeft men vaak leuke aanbiedingen op rackets. En soms ook op ons eigen OSM Open Jeugdtoernooi.

Als je nu veel tijd hebt, er is ook een diepgaand verhaal over rackets.


Lees verder: Bespanning.


Deel dit op:   Facebook    WhatsApp    Email