Internationale organisaties

Badminton World Federation (BWF)
In 1934 werd door negen landen besloten een internationale organisatie te stichten, de Internationale Badminton Federatie (IBF). Deze landen waren: Canada, Denemarken, Engeland, Frankrijk, Ierland, Nederland, Nieuw-Zeeland, Schotland en Wales. Er werd overeengekomen dat de IBF de absolute controle over het spel en de spelregels voor de hele wereld zou uitoefenen. In 2006 is de naam van de International Badminton Federation gewijzigd naar Badminton World Federation (BWF). De BWF is nu uitgegroeid tot een echte wereldorganisatie die het overkoepelende orgaan vormt van alle nationale bonden; zij vertegenwoordigt de belangen van miljoenen enthousiaste badmintonspelers.


De doelstellingen zijn:
- Het handhaven en waar nodig aanpassen van de bestaande spelregels.
- Het stellen van regels voor internationale wedstrijden.
- Het bij elkaar brengen van de nationale bonden.
- Het regelen van de Wereld Kampioenschappen voor landenteams, voor de mannen bekend als Thomas Cup en voor de vrouwen als Uber Cup. Het slottoernooi voor gemengde teams heet Surdiman Cup.
- Het organiseren van de Wereldkampioenschappen voor individuele spelers.
- Het wereldwijd bevorderen van de badmintonsport.


Thomas en Uber Cup
De Thomas en Uber Cup zijn de Cups die verdiend worden met het wereldkampioenschap voor respectievelijk de herenlandenteams en de dameslandenteams. De cups zijn vernoemd naar Sir George Thomas en mevrouw Uber.
Sir Thomas was een baron uit Yapton, geboren in 1881. Hij haalde zowel op 22-jarige leeftijd als op 47-jarige leeftijd enkele wereldtitels binnen. Toen in 1948/1949 de landencompetitie van start ging loofde hij een beker uit voor de winnaar. Deze beker is bekend geworden als de THOMAS CUP. Sir George Thomas is gedurende 21 jaren president van de IBF geweest.


Mrs. Uber is een top-badmintondame rond 1940, geboren in Amerika. Zij heeft diverse titels in het damesenkelspel en dubbelspel behaald.


Het Nederlandse herenteam heeft zich een keer gekwalificeerd voor de finales (voor de beste 8 landen van de wereld), en wel in 1998.
Het Nederlandse damesteam heeft zich regelmatig gekwalificeerd voor de finales. In 2002 haalde het damesteam op sensationele wijze een bronzen medaille; in 2004 werd de ploeg in de kwartfinale door Denemarken uitgeschakeld. In 2006 werd de hoogste resultaat ooit behaald: tweede, alleen verslagen door China, die al 10 keer de cup gewonnen heeft.


Badminton Europe (BEC)
Op 24 september 1967 werd in Duitsland de Europese Badminton Unie (EBU) opgericht, waarin zich 11 bij de IBF aangesloten Europese landen verenigden. Deze landen waren: België, Denemarken, (het toenmalige) West-Duitsland, Engeland, Finland, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Tsjecho-Slowakije, Zweden en Zwitserland. Inmiddels is de naam gewijzigd naar Badminton Europe (BEC). Op dit moment zijn er 27 landen bij de BEC aangesloten.


Taken zijn het organiseren van:
- de Europese Kampioenschappen (deze worden om de twee jaar gehouden).
- de Europese Jeugdkampioenschappen (deze worden eveneens om de twee jaar gehouden, tussenliggend aan de Europese Kampioenschappen).
- de Europacup
- de wedstrijd Azië - Europa (tot 2006)
(bron: Badminton Nederland)


Lees verder: Badminton Nederland.


Deel dit op:   Facebook    WhatsApp    Email