EHBO & gezondheid

Badminton met 1,4 blessures per 1000 sporturen één van de minst blessuregevoelige sporten, maar toch een overzicht van de meest voorkomende blessures:

Kneuzing door vallen

Een kneuzing is een beschadiging van de spieren en het bindweefsel. Kneuzingen variëren van een blauwe plek (onderhuidse bloeding) tot een zwelling.

Wat zie je?

  • slachtoffer valt.
  • slachtoffer heeft pijn, maar kan zich nog wel bewegen.

Wat doe je?

  1. Het slachtoffer zelf laten opstaan. Je mag natuurlijk wel ondersteunen, bv. stoel erbij halen.
  2. Koelen: 10 tot 15 minuten met bij voorkeur een zak met water en ijs, met een nat washandje of met een coldpack (leg om bevriezing te voorkomen altijd een doek tussen ijs/coldpack en het been). Alternatief: onder de lauwe kraan (om bevriezing te voorkomen: houd je hand tussen koude straal en het been.
  3. Geef rust aan het getroffen lichaamsdeel: houd het lichaamsdeel stil.
  4. Als de zwelling aanhoudt (interne bloeding of vochtophoping), dan kan een EHBO'er een drukverband aan leggen.
  5. Leg een getroffen been hoog, om zwelling te voorkomen.
  6. Bel de huisartsenpost: 088 130 96 20, als het gewricht niet meer belast kan worden of als je een breuk vermoedt.
  7. Lijkt het mee te vallen: nachtje rust en morgen verder kijken. Neem in ieder geval contact op met de dokter als er na 24 uur nog pijn is.

Verstuiking van enkel of knie

Een verstuiking of verzwikking is het uitrekken/scheuren van gewrichtsbanden en het gewrichtskapsel door een geforceerde beweging (verzwikking) van het gewricht.

Wat zie je?

  • slachtoffer blesseert zich op het moment dat hij de grond raakt, Dus hij verstapt zich, komt ongelukkig neer, gaat 'door' knie of enkel.
  • slachtoffer heeft pijn en kan het gewricht (even) niet of heel beperkt belasten.

Wat doe je?

  1. Een eventuele schoen moet uit. Laat het slachtoffer dit bij voorkeur zelf doen. Als de pijn daarbij fors toeneemt moet je de schoen aan laten.
  2. Verder precies hetzelfde als bij kneuzingen, zie hierboven.

Spierverrekking/spierscheuring/zweepslag

Bij een spierverrekking worden de spiervezels uitgerekt. Je voelt pijn die je over de hele lengte van je spier voelt en meestal niet goed kan plaatsen. Bij een spierscheuring voel je een plotselinge, vlijmscherpe pijn, daarom ook wel zweepslag genoemd. Een spier kan volledig of gedeeltelijk gescheurd zijn.

Wat zie je?

  • Het slachtoffer blesseert zich op het moment dat hij een scherpe/felle beweging inzet.
  • De kuit of bovenbeen doen ineens fel pijn.
  • Soms kan een kuiltje in de spieren worden gevoeld.

Wat doe je?

  1. Koelen: 10 tot 15 minuten met bij voorkeur een zak met water en ijs, met een nat washandje of met een coldpack (leg om bevriezing te voorkomen altijd een doek tussen ijs/coldpack en het been). Alternatief: onder de lauwe kraan (om bevriezing te voorkomen: houd je hand tussen koude straal en het been.
  2. Laat het slachtoffer niet onnodig bewegen, geef ledemaat rust en ondersteuning.
  3. Bel de huisartsenpost: 088 130 96 20, als je een ernstige scheuring vermoedt.

Ontwrichting (of erger, zoals breuken of wervelletsels)

Een ontwrichting is als een gewricht uit de kom ligt.

Wat zie je?

  • Het slachtoffer heeft (veel) pijn.
  • Het betrokken gewricht is minder beweeglijk.
  • Er is vaak een abnormale stand van het lichaamsdeel zichtbaar.
  • Het slachtoffer kan het ontwrichte lichaamsdeel minder of helemaal niet gebruiken.
  • Je ziet mogelijk een zwelling op de plaats van de ontwrichting.

Wat doe je?

  1. Beweging en daardoor verergering van het letsel en van de pijn voorkomen, door steun te geven aan het gewonde lichaamsdeel.
  2. Bel de huisartsenpost: 088 130 96 20.

Tot zover ons korte overzicht, veel meer over blessures staan in dit blessureboekje (61 K, PDF-document) van Leusder BC. Als je op zoek bent naar een EHBO-opleiding in Maarssen, kijk dan bij Global-care4U.

Langdurige/terugkerende blessures

Heb je tijdens het badmintonnen regelmatig last van pijntjes of klachten die maar niet overgaan of heb je vragen over hoe je dit kunt voorkomen? Stel dan je vraag aan de digitale sportarts. In samenwerking met Zilveren Kruis Achmea en Sportzorg.nl heeft Badminton Nederland speciaal voor badmintonners de digitale sportarts ontwikkeld. Je kan al je sportmedische vragen online stellen en krijgt binnen 5 werkdagen antwoord.

Op dezelfde site staat de Blessure Adviseur: een online tool waarmee geblesseerde sporters zelf een diagnose kunnen stellen en het advies meenemen in hun beoordeling of ze eventueel naar de EHBO of een andere zorgverlener gaan. Door vragen te beantwoorden komen sporters met een blessure tot een zelfdiagnose. Deze zelfdiagnose geeft uitleg en adviezen over de klacht die er zijn. Deze diagnose vervangt die van een professionele (sport)zorgprofessional niet, maar geeft wel uitleg en advies over de klacht.

En last but not least: de Belgische overheid heeft een erg goede site met badminton-specifieke blessures.

Lichaam en sport

Oud OSM-lid Niels Eijkelkamp heeft - vanuit zijn medische opleiding - een drietal artikelen geschreven over Lichaam en sport:

  1. Over het hart (62 K, PDF-document)
  2. Over de longen (155 K, PDF-document)
  3. Over de spieren (105 K, PDF-document)


Deel dit op:   Facebook    WhatsApp    Email