Grip

De grip is een leerachtige of badstof bedekking van het handvat van het racket. Een speler kiest met behulp van één of meerdere grips de dikte van het racket, en vooral hoe het racket aanvoelt. De keuze hangt af van de persoonlijke voorkeur.
badstof

Materiaal

Grips zijn gemaakt van het leerachtige PolyUrethaan (PU) of van badstof. Polyurethaan wordt het meeste verkocht, past meestal precies op de grip en laat de grip meer tacky aanvoelen. Badstof neemt meer vocht op en, omdat het per rol wordt verkocht, kan je niet alleen de grip, maar ook een gedeelte van de steel bekleden. Kijk maar 's goed op de foto hierboven. Handig voor de verkorte grip, die Ingo Kindervater, een dubbelspel-specialist uit Duitsland, vaak gebruikte aan het net.

Type

In de handel kom je twee typen grips tegen:
1. Basis-grips (replacement grip)
basisgrip
Basis-grips zijn gemaakt van dikker materiaal en bedoeld voor op het 'blote' hout van het handvat. Op de achterkant van een basis-grip is lijm aangebracht, zodat het eenvoudig is aan te brengen.

Een basis-grip heeft normaliter geen overgrip nodig en soms mág er helemaal geen overgrip op, bijvoorbeeld als ze van badstof zijn of een speciaal reliëf hebben:
relief grip

2. Overgrips (overwrap grip)
Overgrips worden gebruikt als bovenste laag op een basisgrip.
overgrips
Overgrips zijn juist heel dun (minder dan 1 mm) en zijn een stuk goedkoper dan basis-grips. Alleen het begin van een overgrip bevat een plakstrook, de rest van de grip moet onder spanning over de basis-grip worden aangebracht en vastgezet met wat tape. Overgrips zijn sneller aan vervanging toe, maar beschermen de onderliggende basisgrip voor slijtage.


Lees verder: Sportkleding.


Deel dit op:   Facebook    WhatsApp    Email