image

Najaarscompetitieteam OSM-NJC1 (2017 / 2018)

Speeltijd Ronde Tegenstander Locatie Uitslag Verslag
di 26-09-17 20:00 2Nijkerk 1Nijkerk - Watergoor6 - 2
do 05-10-17 20:30 3Putten 1Maarssen - Safari8 - 0
vr 10-11-17 20:00 5Smash 76 1Harderwijk - Stadsweiden4 - 4
do 30-11-17 20:30 7Nijkerk 1Maarssen - Safari5 - 3
do 14-12-17 20:15 8Putten 1Putten - Putter Eng1 - 7
do 11-01-18 20:30 9Castellum 1Maarssen - Safari7 - 1

Wedstrijdverslag:

Goedenavond dames en heren,


Live vanuit de Safarihal ... het lijkt alsof ik mezelf hoor? Er zit een echo op de lijn, of nee, wacht, ik zie daar tussen het publiek de verslaggever van OSM-NJCM1 zitten. Goedenavond, collega!


Hij is licht verbaasd over de hoeveelheid publiek, maar wij van het eerste weten natuurlijk niet beter. Altijd mooie partijen met hoogstaand badminton enzo. We laten het maar even zo, het dak er af omdat het niveau zo hoog is ... tssss. We gaan er eens goed voor zitten, want wat er ook gebeurt beide teams zijn natuurlijk in staat om de goede naam van OSM hoog te houden. Hoe het eerste er voor staat in de poule, is een vraag die op de redactie gesteld is en precies daar hoort zo’n vraag. Alle naslagwerken zijn aanwezig dus dat maar eens opgezocht. We, alhoewel we in dit geval natuurlijk het team met de toppers Gerben van den Bosch (teamcaptain), Janke Scharff, Suzanne Postma en Arjen van Doremalen is, staan derde. Met alle mogelijkheden om nog te stijgen richting de eerste plek. Nummer twee heeft slechts vier punten meer en twee wedstrijden meer gespeeld dussssss. Genoeg bespiegelingen, deze wedstrijd moet eerst maar eens gewonnen worden.


De heren Arjen en Gerben starten in hun dubbel en op de andere baan staan Janke en Suzanne klaar om hun dubbel om te toveren tot een winstpartij. Het koppel Arjen en Gerben staat binnen OSM bekend als ijzersterk, maar we moeten toch ook even Janke en Suzanne benoemen, die de hele competitie al zeer sterk aan het spelen zijn. Ik zou bijna zeggen ijzersterk, maar die term was al in gebruik.


Je ziet dat Arjen en Gerben alles zetten op winst. Vanaf slag 1 zien we een uiterste gedrevenheid om te winnen. Soms heb je het gevoel dat Gerben wat laconiek speelt, maar zijn surplus aan techniek laat het publiek met verbazing toekijken. Niet dat we Arjen te kort willen doen, want er zijn niet veel OSM-spelers met een dergelijke wedstrijdmentaliteit en die reach, poe. Tegen Arjen spelen is als iemand inhalen om hem daarna weer voor je te zien rijden. Net als je denkt dat je hem hebt verslagen met een mooie passeerslag, heeft hij toch nog een return. We zien ook regelmatig tegenstanders moedeloos huilen.


De dames spelen ook meteen scherp en gedreven. Van Janke weten we dat ze absoluut niet wil verliezen. Veel techniek en de eigenschap om de gaten te zien bij de tegenstanders maken haar een zeer geduchte tegenstandster. Suzanne heeft naast veel techniek ook nog een hoge reactiesnelheid, waarmee maar weer gezegd mag worden dat alleen heel goede tegenstandsters van dit koppel kunnen winnen.


We volgen de heren eventjes omdat het daar spannend is. Het loopt wel goed in de eerste set en we zien dan ook weer heel mooie winners onder andere deeeezeeeee! Zo hé, zie je dat collega? Maar ik kom toch nog even terug op dat spannend, want dat is het, ongelooflijk. Het gaat zeer gelijk op. Hoe gelijk op, nou enorm gelijk op. Pas bij 23-21 weet het OSM-koppel de set af te sluiten, terwijl de tegenstanders toch echt nog wel even door hadden gewild. Op naar de tweede set dan maar. Hierin zien we de spirit van Castellum een beetje wegzakken of is het het feit dat zowel Arjen als Gerben het gewoon niet meer zo spannend willen maken? Zoals al gesteld, het zijn allebei toppers, maar dat zijn de tegenstanders ook. Toch is het verschil groter in de tweede set en met enkele mooie reddingen en winners staat het zomaar 21-10. Tussenstand 1-0


Hoe loopt het bij de dames? Nou de eerste set hebben ze met goed spel binnen gehaald 21-15. Toch zie je aan de routine bij de tegenstandsters dat de tweede set niet zomaar gewonnen is. Een klein beetje verslapping is al voldoende. Nu is een klein beetje verslapping bij dames als Janke en Suzanne eigenlijk helemaal geen onderwerp van gesprek, want dat past niet in hun wedstrijdmentaliteit. Maar toch wordt de tweede set helaas verloren met 18-21. Dit is geen dramatisch verschil, maar sluipt er onzekerheid in het spel? Oh, wacht even. Ik moet even gaan staan want de wave komt langs. De stemming zit er goed in, alhoewel ik mijn collega zich toch wat zie opwinden over het tweede dubbel bij het Mannenteam. Ondanks dat is er weer een geweldig mooie avond badminton te zien en het is nog niet voorbij. We zien zelfs de voorzitster even langskomen.


De derde set moet nog gespeeld worden, want ook op dit niveau moet er een beslissing komen. Ja, we zien nu toch dat kwaliteit en wil om te winnen, gecombineerd met goed loopvermogen en techniek genoeg is om te winnen. Ook beter zijn dan je tegenstandsters helpt! 21-10 maakt een tussenstand van 2-0.


Op naar de singles, we laten de grapjes over 45-toeren over aan andere verslaggevers.

Arjen mag als eerste heer laten zien dat hij hier is om te winnen en dat doet hij ook. Typisch - je ziet het bij Arjen vaker - maar net als je als tegenstander denkt: nu heb ik een punt, is Arjen daar om toch nog terug te slaan. En waar het bij een normale speler dan al mooi is dat de shuttle überhaupt al over het net terug komt, zit er bij Arjen ook nog een gedachte achter. Vanuit een zeker tegenpunt toch nog een winner scoren is een zeer goede kwaliteit. In ieder geval is het voor de Castellumspeler om moedeloos van te worden. Gelukkig mag hij bij 21-6 net als Arjen wat gaan drinken en overdenken hoe meer dan 6 punten te halen. Wij zagen niet veel mogelijkheden, maar je weet het niet. Wind mee, lage kant van het net, het zijn soms kleine dingen die het verschil maken. Nou we zien in de tweede set wel verbetering, maar nog niet genoeg. Arjen speelt een beste partij en haalt bij 21-16 de eindstreep! Tussenstand 3-0.


Janke mag of is eigenlijk al even bezig, maar we nemen nog het staartje van haar eerste set mee. De teller staat enorm mee te leven, want het is ook nog eens waanzinnig spannend. Het gaat akelig gelijk op en het is niet de eerste keer dat deze dames tegenover elkaar staan, dus ze weten ook nog eens van elkaar waar niet te slaan. Zien we daar een mogelijkheid? Nee, sorry het is weer gelijk 21-21. Het wordt 21-22. De teller houdt het bijna niet meer de suspense. Nee, jammer 21-23, hoe close kan het zijn. Janke is in ieder geval op temperatuur sterker nog: er wordt zelfs gewisseld van shirt. Even dachten we dat er een andere speelster ingevlogen was, maar nee, Janke gaat in smetteloos wit verder met de partij. Heeft het geholpen? Je weet het nooit zeker, maar in ieder geval weet Janke een klein gaatje te slaan. Ze demarreert (zitten we nou naar het wielrennen te kijken?) en met heel goed spel haalt ze de tweede set binnen 21-18. Kijk dat biedt dan weer wel alle kansen, er komt nog een derde set tenslotte. Ook in de derde set is het weer akelig spannend. De teller heeft ondertussen geen zenuwen meer over, we verwachten dat deze derde set teveel voor hem gaat worden. Alle slagen hebben we ondertussen langs zien komen, maar ondanks dat Janke toch weer een waanzinnige partij neerzet is het net, en we benadrukken hierbij NET niet genoeg: 18-21. Tussenstand 3-1 en een staande ovatie van het publiek: goed gespeeld. We gooien er meteen nog een wave achteraan. De collega roept ook nog wat ... hè? Oh, de tweede heer van M1 heeft zich terug geknokt in de wedstrijd. Mmm, wat zeg je? Zelfs twee keer, mooi ja goed! Alsof wij hier niet naar hoogstaand badminton zitten te kijken. Maar alles bij elkaar gaat OSM vanavond goed. En ook belangrijk: we zien wel weer topbadminton!


Gerben mag dan zijn single beginnen. We zien meteen dat zijn veters niet aan elkaar zijn gestrikt zoals nog wel eens gebeurt voor een onderling toernooi om een ander ook een kans te geven. Ook hoeft hij niet met links te spelen, alhoewel we op een andere baan zelfs twee linkshandige spelers tegenover elkaar zien staan, dat is dan wel weer eerlijk. Al deze belemmeringen zijn er vanavond voor Gerben dus niet en dan zie je toch zijn klasse. Hup, achter het standbeen langs, fysiek onmogelijk maar het gebeurt wel. Harde smashes worden keurig afgewisseld met dropshots en de tegenstander maar lopen. Gelukkig voor hem is het bij 21-17 mooi tijd voor een slokje water. Dit klinkt heel simpel, maar als je daar beneden op de baan staat is het toch anders. Heb je dat gezien, collega? Oh, jij zit ook naar mooie wedstrijden te kijken. Moet je niet naar jouw team kijken dan? Geintje!


Tweede set van een zelfde laken en pak? Min of meer, ik zal niet zeggen dat de tegenstander het laat lopen, want daar doe je Gerben mee tekort, maar hij heeft ook niet veel kansen om een punt te maken. Dat doet hij wel zo af en toe en over de totale set zelfs 14, maar Gerben is al bij 21, dus geen punt. Tussenstand 4-1.


Ondertussen heeft Suzanne de zenuwen van de teller wat tot bedaren kunnen brengen. Ondanks goed spel van de Castellum-speelster is Suzanne gewoon beter en bij 21-12 is de set alweer voorbij, je ziet zo’n teller rustiger worden. In de tweede set is het spelbeeld identiek: veel winners van Suzanne die, goh, dat is nog een heel andere anekdote, eigenlijk in een heel ander team zou spelen, maar uiteindelijk koos voor het hoogst haalbare en je ziet dat dat een goede keuze was. De tweede set is al afgelopen gedurende de laatste wave, die ik als verslaggever dan weer net gemist heb. Mmmm, daar zullen we nog wel wat over horen. 21-12 was ook de tweede setstand. Tussenstand 5-1 met de mixpartijen nog te spelen. Met een krap kwartiertje op de klok is er voor driesetters geen ruimte, kijken of dat lukt.


Arjen en Suzanne op de ene baan en Gerben en Janke op de andere baan. We zien de gedrevenheid om het maximale er uit te halen, en snel ook. Suzanne en Arjen laten de tegenstanders geen kans en rapen de eerste set op met 21-8. Zo’n groot verschil? Nee, het Castellum-koppel kan ook gewoon goed spelen, maar tegen deze twee op topniveau daar is niet van te winnen. In de tweede set is er iets verslapping, maar het kan wel wat hebben en bij 21-13 zit het er op. Binnen 10 minuten, wat een partij.


Janke en Gerben zijn in de eerste set ook in de winning mood terecht gekomen en ervaring laat zien dat het dan lastig is voor welke tegenstander dan ook: 21-7. Ook hier zien we in de tweede set tekenen van herstel bij het Castellum-koppel, maar genoeg is het niet. Bij 21-17 gaat het spreekwoordelijke licht uit, precies op tijd, want beheerder André staat al klaar met de bezem. We zien dat er op de andere banen nog keihard gestreden voor de laatste punten (deugnieten, toch een derde set spelen), maar dat laten we over aan de collega. Wij volgen de beheerder, want hij geeft door dat Ron de snacks al bijna klaar heeft. Het was nog lang gezellig in de kantine, dat is wel een voordeel als je elkaar al vaker hebt gezien in de competities.

za 20-01-18 19:00 4Castellum 1Vleuten - Europahal1 - 7
do 25-01-18 20:30 10Smash 76 1Maarssen - Safari5 - 3