image

Voorjaarscompetitieteam OSM-VJC4 (2017 / 2018)

Speeltijd Ronde Tegenstander Locatie Uitslag Verslag
do 01-02-18 20:30 1BV Luck Raeck 3Maarssen - Safari6 - 2
vr 09-02-18 20:00 2BC Apollo 4IJsselstein - IJsselhal0 - 8
do 08-03-18 20:30 4BAN 1Maarssen - Safari6 - 2
vr 16-03-18 20:00 5SB Helios 7Utrecht - Olympos0 - 8
di 20-03-18 19:30 3BC Castellum 4Vleuten - Sporthal Cultuurcampus0 - 8

Wedstrijdverslag:

Goedenavond dames en heren,


Live vanuit de Cultuurcampus voor een nieuwe aflevering van uhhhh ... Nee, geen nieuwe aflevering, maar een volgende wedstrijd. De Cultuurcampus is een sporthal in Vleuterweide alwaar BC Castellum de thuisbasis heeft.


Het is weer afgeladen vol. Alle combikaarten voor het meegereisde OSM-publiek waren in een mum van tijd uitverkocht! Dit geeft ook aan hoe zo’n sport gaat leven gedurende het seizoen.


Wie spelen er en wie niet?
Teamcaptain Ronald Koenis is er niet bij vanavond, waardoor Linda Beijert, Monique Fokker, Tom Kuijsten en Leen Schipper het geheel stuurloos allemaal zelf maar op moeten lossen. Als dat maar goed gaat! De inbreng van een teamcaptain is van een afstand bekeken niet zo groot, maar binnen het team toch een onmisbare schakel.


Maakt allemaal niet uit, want de wedstrijd moet toch gespeeld worden.


Met enige regelmaat 2 banen ter beschikking en de wedstrijd begint al om half acht dus gaon!


De herendubbel met Tom en Leen, ondanks een vol seizoen najaarscompetitie in een herenteam en nu al 4 wedstrijden gespeeld in de voorjaarscompetitie, hebben ze nog nooit samengespeeld. We zijn benieuwd wat we gaan zien.


Het is even zoeken naar wat mogelijkheden, maar al gauw blijkt dat de Castellum heren weinig antwoord hebben op de wat hardere smashes. De nadruk ligt hier op "wat" harder, want de in Vleuten gebruikte shuttle is zo traag, dat je na een slag wel even naar de kant kunt voor een slokje water en dan weer terug het veld in lopen en dan kijken waar de volgende slag naar toe moet. De punten gaan dan ook verloren op shuttles die het net niet eens halen of gewoon dood op een racket blijven liggen. Alsof je in de vertraging speelt. Is dit niet wat overdreven verslaggever? Nee!
We zijn ondertussen wel bijna aan het eind van de eerste set. Wat zeg ik, we zien de mannen naar de bank lopen terwijl de shuttle op de grond ligt. 18-21, een goede uitslag want OSM speelt uit.


In de tweede set zijn de mannen alweer een beetje gewend aan de shuttle en nu zien we dat het wel een krachtsverschil is. Iets meer concentratie en wat mooie punten. Daarmee is het eerste punt binnen, 13-21. Tussenstand 0-1.


Omdat de dames op de wisselbaan net zijn begonnen, mag Tom in zijn single aan de slag en hij heeft er zin in. Speelt even alle ellende van zich af en laat de tegenstander geen kans. Tijdens de dubbel hadden we op de perstribune al zitten twijfelen of de Castellum heren niet voor een andere opstelling hadden moeten kiezen. Het stond zo het op het wedstrijdformulier, dus zo wordt er gespeeld. Bij 9-21 heeft Tom zijn slokje water al te pakken. Hij zet in op een betere uitslag in de tweede set en wacht rustig af tot zijn tegenstander ook weer genoeg zuurstof heeft om verder te kunnen.


De dames Linda en Monique kunnen natuurlijk niet achter blijven met zo’n goed voorbeeld, maar ook zij moeten toch echt een setje wennen aan de shuttle. We zien het nog bijna misgaan, maar ondanks de druk bij een van de speelsters vanwege het meegereisde publiek, wordt het toch een gelijke stand als de mannen: 18-21. Dit lijkt nu al een populaire setstand te worden. 2/3 van alle gespeelde sets kennen deze uitslag!


De tweede set laat zien dat de conditie bij OSM in ieder geval beter is, want waar Tom steeds sneller speelt, zien we de tegenstander steeds meer zoeken naar rustmomenten. Dat zoeken levert niet heel veel op, want bij 5-21 is het al voorbij. Tussenstand 0-2. Dat gaat lekker.


In de tweede set zijn de dames op volle toeren (wie kan zich Chiel Montagne nog herinneren?) en zien we de Castellum dames steeds minder punten maken. Bij 11-21 is ook het derde punt binnen. Wordt dit weer een topuitslag? Pakt OSM de koppositie in de poule? Na deze wedstrijd hebben alle teams 5 wedstrijden gespeeld en kunnen we heel stiekem al een beetje gaan speculeren op een afloop.


Dan mag Leen zijn single spelen. We weten dat hij een invaller tegenover zich heeft en wat weten we van invallers??? Helemaal niets, behalve dan dat het zelden een verslechtering van het team is. We zien een boeiend gevecht met gelukkig voor OSM Leen veelal aan de goede kant van de score. De eerste set eindigt dan ook met veel puffen bij 18-21. Jawel, alweer 18-21. In de pauze krijgt de tegenstander duidelijk beter water, want hij neemt afstand, sterker nog hij staat voor. Ver voor? We zien een gat van 6, 7 punten opdoemen. Gokt Leen op een derde set? Nou, niet echt. Leen komt steeds beter in het spel. Korte shuttles lukken en hij haalt in. Hij nadert. Het verschil loopt terug tot 3 punten, tot 2 punten en bij 17-17 is het gat gedicht. Het wordt nog 18-17, 18-18 19-18, 19-19, 19-20 en een ongelukkige return van de Castellum speler die het net niet meer haalt, terwijl iedereen het idee had dat hij die shuttle beter uit had kunnen laten gaan. Dan is het toch 19-21 en 0-4 dat dan weer wel!


Linda is inmiddels weer fris genoeg voor haar single en we zien de bijna gracieuze slagen, die haar zo kenmerken. Mooi voor achter spelend en heel sportief. Geen rekening houden met het feit dat de tegenstandster links is, maar wel voorkomen dát ze überhaupt kan terugslaan. Waarmee het gezegde “voorkomen is beter dan genezen” ook in dit geval weer opgaat: 7-21. Er ontstaat bij Linda wel een lichte zorg -volledig onterecht - over een licht tekort aan conditie. Zorgen voor later. De tegenstandster gaat na één set ook geen marathon meer lopen. Onterechte zorgen ook, want ondanks dat de Castellum speelster wel iets meer punten pakt, is het lang niet genoeg om Linda ongerust te maken: 11-21. Tussenstand 0-5. De winst is al binnen!


Monique is ondertussen op de andere baan begonnen aan haar single en dat loopt nog niet echt geweldig. Een beetje last van het licht, dat hebben we eerder gehoord, maar ook van de trage shuttle. Ook grappig deze hal heeft negen banen in rijen van drie en op de middelste rij doen ze tijdens de single van Monique popcorn maken. Is dat een afleiding, denk het wel. Wat mist is iemand die die popcorn dan ook langs brengt. Na enig research wordt duidelijk dat er getraind wordt met verenshuttles en tijdens de single oefenen ze heel snel wat smashes. Terug naar Monique, die moeite heeft met de taaie tegenstandster en met heel veel inzet net 19-21 weet binnen te slepen. Tijdens het water drinken wordt duidelijk dat het vermoeden is dat er minimaal 10 punten teveel aan de Castellum speelster zijn gegeven. Dit binnen de perken houdend zou de tweede set met 11-21 klaar kunnen zijn, we gaan het zien.
Goed water is niet de oplossing, maar het helpt wel. Monique staat beter op de baan heeft meer winners en geeft invulling aan haar 10 punten stelling. Sterker: met die typische crossballen van haar, haalt ze ruim op tijd het einde van de set: 8-21. Bam, 0-6, lekker!


Nu de mixwedstrijden nog. Wordt het 2-6, 1-7 of 0-8?


Linda en Tom vliegen uit de startblokken en voordat de tegenstanders er erg in hebben, staat het al 0-9. Het Castellum koppel herstelt zich wel iets, maar hier is geen houden aan: 3-21! Snel water drinken en opnieuw proberen.


Op de andere baan zijn Monique en Leen met iets minder vaart uit de startblokken gewandeld, maar ook hier gaat het goed. Een aantal partijen oefenen en je went zelfs aan de traagste shuttle. Vaak de lege plekken vindend tegen een koppel dat in een dubbel-systeem speelt. Alleen de toppers in de mix kunnen dat. 7-21.


In de tweede set hebben Linda en Tom meer tegenstand en misschien begint ademnood toch parten te spelen. Gelukkig blijven de OSM-helden wel aan de goede kant van de score ook tot grote blijdschap van het meegereisde publiek. 16-21, tussenstand 0-7.


Nog een set of nog twee? Ook bij Monique en Leen zien we dat de tegenstanders iets meer grip krijgen op de punten, maar lang niet genoeg. OSM heeft de juiste schwung (daar is het woord van de wedstrijd!) weer gevonden en slaat zich naar een comfortabele voorsprong. Met name Monique slaat de ene winner na de andere. Dit goede spel zorgt voor 13-21 en dus een 0-8 overwinning. Top!!


De sporthal maakt deel uit van een gymnasium, waarvan de kantine alleen tijdens schooluren open is. Dit resulteert in een bezoek aan een apart staand “clubhuis” met één, wat zeg ik, vier gezellige banken en hiermee plaats voor 2 teams met gasten. Goed verzorgd en gezellig nog even napraten. En toch ruim voor het spookuur weer thuis. Ook lekker op een dolle dinsdag. Op het programma staat nog een wedstrijd aankomende vrijdag waarvoor, als u dit leest, waarschijnlijk geen kaarten meer beschikbaar zijn. Kunnen onze helden deze zegetocht voortzetten? Vrijdag zijn zowel Tom als Ronald er niet bij, maar er is een topper geregeld als invaller!

vr 23-03-18 20:00 6BV Luck Raeck 3Montfoort - Hofland3 - 5
do 12-04-18 20:30 7BC Apollo 4Maarssen - Safari8 - 0
do 19-04-18 20:30 8BC Castellum 4Maarssen - Safari8 - 0
do 17-05-18 20:30 10SB Helios 7Maarssen - Safari8 - 0
vr 25-05-18 20:00 9BAN 1Amersfoort - Bieshaar0 - 8