image

OSM aan de speed

2009-02-03: Nieuws van de Redactiecommissie voor iedereen.

Een aantal leden ging afgelopen weekend aan de speed: dat is een nieuwe variant van het badmintonspel waarbij de wind grotendeels buitenspel wordt gezet, zodat je vaker buiten kan (speed)badmintonnen

Deze nieuwe sport is in Duitsland begonnen met de wens om badminton buiten te kunnen spelen. Een badmintonshuttle is erg windgevoelig, dus moest er een nieuwe shuttle komen die zwaarder en vooral aerodynamischer is dan de badmintonshuttle. Na jarenlange ontwikkeling ontstond zo de speeder: een kruising tussen een squashbal en een shuttle. Een speeder is te zwaar voor badmintonrackets, daarom is op basis van het squashracket een speciale speedmintonracket ontwikkeld. Bij speedminton worden twee speelvierkanten van 5,5 meter op 12 meter afstand van elkaar uitgezet zónder net. Het is de bedoeling de speeder in het speelveld van de ander te slaan.

Speedminton heeft zo alle leuke elementen van badminton (techniek), tennis (buiten) en squash (snelheid) in zich verenigd. In 2003 werd speedminton voor het eerst gepresenteerd op de Winter ISPO, waar de jury het waardeerde als finalist voor de BrandNew Award. Inmiddels is er een indoor-variant onder de naam speedbadminton ontwikkeld, wat spelen in competitieverband mogelijk maakt. De laatste jaren neemt de sport een hoge vlucht in Duitsland en Amerika en sinds vorig jaar wordt het in Nederland gepromoot door de Nederlandse BadmintonBond (NBB).


De NBB organiseert veel speedmintonclinics en afgelopen weekend ging een grote delegatie van OSM, kinderen en volwassenen, naar zo"n clinic om te proeven aan speedbadminton. Over de opbouw van de clinic was goed nagedacht: eerst moesten de badmintonners wennen aan de vlucht van de speeders en daarna kwamen de rackets en basisoefeningen aan bod. Toen dat eenmaal onder de knie was, werden er partijtjes gespeeld en ter afsluiting een potje "rond het net".


De jongste deelnemer Kim van den Handel vond het geweldig. Ze had al eerder van het speedbadminton gehoord, maar nog nooit echt gezien: "Wat een snelle shuttle. Iedereen werd ook meteen fanatiek. Soms vlogen de speeders je letterlijk om de oren!". Tim Koenis genoot van de snelheid en dat je zo gemakkelijk zo lekker ver kon slaan. Teamgenoot Feye Hoekstra vond het heel leuk en dan vooral omdat het op tennis en badminton lijkt: "dan bedoel ik vooral de snelheid van het tennis en de slagen van het badminton, de combinatie vind ik heel leuk."


Het spel heeft een groot fun-gehalte. Zo is er een extra snelle speeder en is het ook mogelijk om het spel in het donker te spelen. Dit kan door een speciaal staafje in de speeder te plaatsen, die de speeder in het donker laat opgloeien. De conclusie is dat speedbadminton vooral erg leuk is om te doen. Zo leuk dat de vereniging naar mogelijkheden kijkt om te gaan speedmintonnen in de badmintonhal en anders kan het natuurlijk - ondanks de Nederlandse wind! - gewoon buiten.


OSM aan de speed


Hier vind je nog meer foto's.


Plaats je reactie onder dit bericht