image

OSM-mannen winnen zilver op NK

2018-06-24: Nieuws van de Redactiecommissie voor senioren competitie.

OSM-M1 wist na een zinderende finaledag op de Nederlandse Kampioenschappen voor Regioteams beslag te leggen op de zilveren plak.

Nadat OSM-M1 hun poule en de regionale kampioenschappen in de mannenhoofdklasse hadden gewonnen, mochten ze uitkomen op de Nederlandse Kampioenschappen voor Regionale teams in Zurphen. Dit is een tweedaags toernooi, waarbij een team zich op de eerste dag moet kwalificeren voor de halve finales op de tweede dag. In de kwalificatieronde zat OSM in de poule met BV Huizen '96 en USSR. De nummers 1 en 2 gaan door, dus doorgaans is één winstpartij voldoende voor de halve finale. Als je als eerste uit de poule komt, speel je tegen de nummer 2 van de andere poule.


Eerste wedstrijd tegen BV Huizen '96
Alex Sung startte in de mannenenkel in een lekkere eerste game die hij met 21-9 eenvoudig won. In de tweede werd het een ander verhaal, want tot de 19 ging het gelijk op. Toch wist Alex een derde set te voorkomen: 21-19. Op de andere baan speelde Martijn Koenis. Hij had geen voortvarende start en de opgelopen achterstand kon hij niet inhalen. In de tweede set hield hij zijn tegenstander veel beter bij, maar kon er niet vóórbij en op het eind zat het niet mee, zodat deze partij naar Huizen ging. Jaron Klerks speelde ook al een lastige pot. Maar dat is ook te verwachten op een NK. Hij stond lekker scherp te spelen en was net wat sneller dan zijn tegenstander. Deze partij ging weer naar OSM.


Op het NK worden verkorte wedstrijden gespeeld van drie enkelpartijen en twee dubbels. Alex en Martijn leverden in de eerste dubbel een prima eerste game af. Wat bij Martijn in zijn enkelspel niet lukte, lukte het nu wel: 21-19. Maar net zoals bij Alex' enkelpartij werd de tweede veel closer en op nieuw een 19-19. Maar ook opnieuw koelbloedigheid aan OSM-zijde en met 21-19 ging dit belangrijke derde punt naar OSM. Michael van der Valk speelde de laatste dubbel met Jaron. Het werd een kopie van de eerste dubbel: een ruime overwinning in de eerste, en billen knijpen in de tweede: 21-12, 24-22. Met 4-1 een prima resultaat.


Tweede wedstrijd tegen USSR
Alex trof een taaie tegenstander met een goede looptechniek en een snelle reactie. Maar dat heeft Alex ook. Het werd een clash op topniveau, waarbij Alex de eerste nog makkelijk naar zich toe trok. Maar in de tweede werd hij geconfronteerd met een nieuwe tactiek, de tegenstander speelde meer omhoog, zodat Alex zou smashen. De return ging altijd kort, zodat Alex veel meters maakte. Het duurde even voordat Alex het antwoord had gevonden, zodat hij een fikse achterstand moest inhalen. En toch deed hij precies dat: bij de 17 kwam hij langszij en met 21-18 pakte hij de partij.


Martijns start was ongelofelijk, 11-2. Maar vooral omdat zijn tegenstander veel onnodige fouten maakte. Dat veranderde snel en Martijn had moeite om het tempo weer op te pakken. Maar met zo'n riante voorsprong kon het lij-en. Martijn won de eerste. In de tweede herpakte hij zichzelf en nam een bescheiden voorsprong. Zijn tegenstander maakte nu veel minder fouten, dus Martijn mocht vol aan de bak. Bij 14-14 wist hij door te drukken, en ook deze partij ging naar OSM.


Michael trof een te goede tegenstander. Compliment voor zijn inzet, want na een kansloze eerste game, bleef hij in de tweede game goed bij, maar deze tegenstander was toch een maatje te groot.


Jaron en Michael moesten het opnemen tegen twee dubbelspecialisten. Het team van de tegenstanders telt 8 spelers, zodat zij op elk onderdeel gespecialiseerde en verse spelers in kunnen zetten. De OSMers waren onder de indruk en terecht, want 9-21 was een duidelijke uitslag. Maar er gloorde hoop, want de tegenstanders waren zeker niet foutloos. En toen halverwege de tweede set een stand van 11-10 verscheen begonnen Jaron en Michael er zelf ook in te geloven. Het was zo’n wonderbaarlijke kentering. Ze dwongen een derde set af en wonnen die met 21-16! Daarmee was OSM eerste van de poule.


Alex en Martijn deden in hun dubbel precies hetzelfde: de eerste set ging nipt naar de tegenstanders. Maar door een tactische zet (meer drops en meer hoog achterin), kantelde ook hier de partij helemaal om en wonnen de OSMers glansrijk. Weer 4-1 en een mooie opmaat voor de kruisfinales, waarin de nummer 2 van de andere pool hun tegenstander is.


Kruisfinale tegen BC SCC
Op de tweede dag verraste de tegenstanders BC SCC door hun derde heer in de eerste enkelpartij op te stellen. Reglementair onjuist (maar niets tegen te doen) en ook erg onsportief. Alex had verder niet veel moeite met deze tegenstander van te laag niveau. Martijn moest dus tegen de eigenlijke eerste heer. Het werd een mentaal potje dat Martijn glansrijk won: 21-17, 21-8. Michael moest helaas wel de prijs betalen want hij moest nu tegen de tweede heer en kon dat ondanks prachtig spel, net niet winnen: 22-24, 19-21. In de dubbel konden de tegenstander geen opstellingtrucjes meer uithalen en van Alex en Martijn maakten korte metten met BC SCC. Met een 3-1 voorsprong was de finale zekergesteld en konden Jaron en Michael relaxed hun dubbel oefenen voor die finale.


Finale tegen USSR
Ook USSR was door naar de finale, omdat Panache, met Feye Hoekstra en Tim Koenis in de gelederen, niet tegen dit sterke team op konden. Het bleek dat ze op de eerste dag hun topspelers tegen OSM hadden ontzien. Maar vandaag stonden er 8 man (!) tegenover de 4 van OSM in de finale.


Alex leverde opnieuw een topgevecht en wist opnieuw in drie sets te winnen: 17-21 21-14 21-14. Martijn had dezelfde tegenstander als gister, alleen had deze nu nog geen partij gespeeld. En dat hielp Martijn niet. Pas in de tweede game was zijn tegenstander ongeveer even moe als Martijn. Martijn dwong knap een derde set af, maar die verloor hij, na een monster-achterstand van 11-17 bijna goed te hebben gemaakt, net met 19-21. Jaron streed, maar zijn tegenstander was net een maatje te groot: 11-21, 17-21. Met een 1-2 achterstand moesten Alex en Martijn hun dubbel winnen om zicht op goud te behouden. Het werd een partij van ongehoord hoog niveau. OSM won de eerste, maar verloor de tweede en derde. Daarmee was de wedstrijd beslist. Jaron en Michael lieten nog een aardige partij zien, maar ook daar was USSR gewoon sterker.Met opgeheven hoofd nam OSM-M1 de zilveren beker in ontvangst. Een grote prijs na een jaar lang competitie-spelen.


De uitslagen staan op toernooi.nl.


Reacties

Alexander van Leijenhorst reageerde op 2 juli 2018 om 13:03 met:

Geweldige prestatie.
Hartelijk gefeliciteerd, mannen!


Mieke Groen reageerde op 27 juni 2018 om 14:25 met:

Mannen, Gefeliciteerd. Tweede van Nederland. Super gedaan! Het is een eer met jullie getraind te hebben!


Jan Nijkamp reageerde op 27 juni 2018 om 13:01 met:

Fijn om te lezen zo'n toernooiverslag.
Zo ben je er toch een beetje bij.
Bedankt Ronald.
Felicitaties gaan uit naar de trainers, die er toch weer voor zorgde om dit stel op een hoger plan te laten spelen.
En last but not least.....
De spelers zelf Jaron, Alex, Michael en Martijn, aan inzet heeft het jullie nog nooit ontbroken. Gefeliciteerd met dit behaalde succes.


Ronald Koenis reageerde op 25 juni 2018 om 23:50 met:

Als toeschouwer zag ik dat:
- Alex onbetwist de beste enkelspeler van alle herenteams was;
- Martijn met zijn mentale overwinning op de eerste heer van BC SCC de tweede plek veilig stelde;
- Jaron en Michael door een onwaarschijnlijke kanteling in hun dubbel de eerste wedstrijd tegen USSR naar OSM liet gaan, en daarmee het team naar de relatief eenvoudigste kruisfinale loodste.
Kortom: een team waar iedereen heeft bijgedragen aan het succes!


André van der Valk reageerde op 25 juni 2018 om 09:30 met:

Knap werk en een mooie bekroning op het seizoen.
Felicitaties aan het hele team!


Plaats je reactie onder dit bericht