image

Een vleugje Taiwan

2019-10-12: Nieuws van de Redactiecommissie voor iedereen.

De kwartfinaledag van de Yonex Dutch Open gaf wereldbadminton met een sprankelend vleugje uit Taiwan.


De kwartfinales opende met een Nederlands duo: Selena Piek en Robin Tabeling. Beide hadden een zware week, want het toernooi was in dit pre-olympische jaar zwaarbezet. Slechts 12 Nederlandse deelnames op 88 plaatsen in de eerste ronde. En nu, na 3 dagen, waren er nog 3 Nederlandse dubbels over, waarbij zowel Selena als Robin in twee dubbels stonden. In hun gemengd dubbel startte de dag lekker met een eenvoudige overwinning:We schoven door naar een baan verderop waar het echtpaar Gabby en Chris Adcock (2x goud op EK 2017 en 2018) hun klasse vertoonden. Ze moesten flink aan de bak in een mooie pot die met 21-19, 26-24 naar de Engelsen ging. Met wat mazzel komen Selena en Robin ze in de finale tegen.In de mannendubbel zagen we hoeveel moeite lange mannen hebben met de nieuwe regel voor het serveren. Hadden ze voorheen het voordeel van een hoge middel, nu moest de boomlange Ivanov flink door de knieën om zijn service onder de 1,15 m te spelen.Tot zijn frustratie lukte het niet altijd, waarna hij nóg dieper op zijn hurken ging. Zijn lange lichaam werkte uiteindelijk wel in zijn voordeel. Ondanks het razendsnelle spel van het duo uit Taiwan, ramde de Rus elke iets te hoge shuttle met een enorme knal tegen de vloer. Als je goed kijkt, kan je de putjes nog op de baan zien.


... met op de voorgrond lijnrechter John van Rooijen


Op dezelfde baan moesten daarna de Nederlandse damesdubbel: Cheryl Seinen en opnieuw Selena Piek spelen. We zagen de dames knokken, maar ze konden niet echt een vuist maken tegen een gesloten formatie uit Japan. Voordeel is wel dat Selena de volgende dag geen twee halve finales hoefde te spelen.
Veel Taiwanezen vandaag op de baan, die enthousiast werden aangemoedigd door een man die bij élk punt van Taiwan applaudisseerde. Het bleek onze eigen Taiwanees Jacky Chen. Hij had een goede dag uitgekozen, want veel Taiwan op de baan, en ook nog veel overwinningen te vieren. De mooiste van vandaag, kwam van het duo Min Chun Liao / Ching Heng Su. Meer dan de helft van wat de redactie deze zomer aan trickshots op de site heeft gezet, brachten zij in de praktijk. Het was heerlijk om naar te kijken. Weet je wat: dat kan je nu doen (geluid aan, dan hoor je Jacky, maar vooral ook de strijdkreten van de spelers):


Het Nederlandse duo ernaast (Robin Tabeling en Jelle Maas) was een stuk minder aantrekkelijk. Tenminste als je voor Nederland bent. De Duitsers in de zaal vonden het een prima pot.De uitsmijter van de avond was een 78 minuten durende wereldpartij tussen Olympisch goud (Nan Zhang & Xuan Ou) en Olympisch brons (Marcus Ellis & Chris Langride). Wat geweldig dat je dit niveau van badminton gewoon kan zien in Nederland. Ze deden de halve finale in Rio nog 's over met - helaas voor de Engelsen - hetzelfde resultaat. Wel een top-afsluiting van weer een mooie dag op de Dutch Open!


Plaats je reactie onder dit bericht