image

Toine neemt ontslag

2020-01-25: Nieuws van de Redactiecommissie voor iedereen.

Toine van Shuttlestraten, bekend reporter van het programma Lijnen en Veren, heeft de eer aan zichzelf gehouden en ontslag genomen.

De vaste volgers van Lijnen en Veren hebben het al kunnen lezen in het laatste liveverslag van donderdag 16 januari. Daarin kondigde Toine van Shuttlestraten zijn vertrek aan, nu hij de magische grens van 1.000 partijen ruim had overschreden.


In een reactie geeft de redactie van Lijnen en Veren aan dat men is aangeslagen met dit afscheid, maar het besluit van Toine zullen respecteren. Collega Mart Steeks: Het was een trouwe collega, die al bijna 10 jaar tot de top van de Nederlandse badmintonverslaggeving behoort, en die top tot ruim boven het dak van de sporthal heeft uitgetild. Jammer dat het laatste seizoen wat rommelig is verlopen. Door het Haloween-incident was Toine enige weken uitgeschakeld. En net nu hij weer terug was, zet hij deze stap. En mag ik het zeggen? Ja, ik mag het zeggen: we zullen hem missen!


De carrière van Toine begon bij Lijnen en Veren op 31 januari 2011, toevallig met de start van het inmiddels legendarische kwartet José van Ek, Monique Fokker, Eric van der Valk en Leen Schipper, dat die dag voor het eerst een competitiewedstrijd speelde. Daar zette Toine zijn eerste stapjes, toen nog met een kort verslag. Toine verliet die wat zakelijke stijl van korte verslagen al snel, en gaf steeds meer inzicht in de spelers achter wedstrijden en wat daar omheen allemaal gebeurde. De lengte van de verslagen hield gelijke tred met het aantal volgers van Lijnen en Veren, dat in die jaren een ongekende bloei kende.


Toine bleef in zijn beginjaren dat eerste heldenteam hardnekkig volgen. Pas na 6 jaar spreidde hij zijn vleugels uit bij andere teams, met als hoogtepunt het simultaanverslag van 3 wedstrijden op 1 februari 2018. Een knap staaltje badmintonjournalistiek, dat voor zover wij kunnen nagaan, door geen ander dan hemzelf is geëvenaard. Saillant detail: dat was ook de avond dat hij voor het eerst met zijn naam naar buiten trad en aan heel Nederland bekend maakte dat híj het was die al die wedstrijden had verslagen. Omdat zijn naam tot dan toe buiten de verslagen werd gehouden, waren er allerlei wilde speculaties wie toch die verslaggever op de tribune was. Zijn tweede hoogtepunt was nog maar een half jaar geleden, toen hij het wereldrecord clichés over 1 partij aanscherpte naar 17!


Afgelopen donderdag nam hij na meer dan 1.000 partijen in zo'n 140 verslagen, afscheid bij de wedstrijd van OSM-NJC2. Met daarin toevallig een speler die ook in zijn allereerste verslag op de baan stond. Het werd weer een krachtig verslag en Toine sloot af met mooie woorden van afscheid, waarvan we hier de laatste zullen herhalen: Het gaat u goed!. En dát wensen wij hem ook vanaf deze plaats toe: Toine, het ga je goed!


Reacties

Henny Hilhorst reageerde op 29 januari 2020 om 09:04 met:

Bedankt voor de vele mooie verslagen, ik zal ze missen Toine


Plaats je reactie onder dit bericht