image

OSMers en ex-OSMers op de RSL Iduna Badminton Open 2011

2011-04-20: Nieuws van de Redactiecommissie voor senioren competitie.

OSM badminton was vertegenwoordigd op het drukbezochte Iduna Badminton Open in Utrecht. In de klasse 6 streden mee: Elano Nijkamp, Geovanni Nijkamp, Agoes Yap , Welling Oei en ex-OSMer Fineke Selles. Ronald Kieft, vorig jaar nog lid, nam deel aan de klasse 4.

Klik voor vergroting Geovanni Nijkamp begon voortvarend in zijn 1e wedstrijd tegen Stephan Hop 21-13 en 21-15. In de 2e wedstrijd stond Geovanni tegenover René Kuil, waarvan hij een aantal weken geleden in 2 sets had gewonnen. Deze ontmoeting werd op het scherpst van de snede gestreden. In de 1e set winst Geovanni nipt met 21-23 te winnen. De 2e set was voor de OSM-er daarentegen matig en werd dik verloren 21-13. Geovanni hervond zich in de 3e set en stond lange tijd op voorsprong, maar uiteindelijk stapte Geovanni toch in Rene’s valKuil. Met het verliezen van de 3e set kwam er een streep door de finale aspiraties, waarin hij mogelijk zijn jongere broer Elano zou kunnen treffen.


Klik voor vergroting
In de herendubbel had Geovanni afgesproken met Marvin Pronoto. Door een ongelukkige loting troffen ze direct het als nummer 2 geplaatste duo Lopulalan/Tuinstra. De 1e set was een beetje zoeken naar de verdeling van het spel. Verloren 16-21. In de 2e set ging het al veel beter en konden we genieten van hun spel. Niet alleen vanwege de winst van de 2e set met 21-19. In de 3e set kon het alle kanten op gaan. De jongens hielden lang stand en gaven zich pas in de 3e set bij de stand 17-21 gewonnen.


Klik voor vergroting
Ook Elano Nijkamp deed mee aan dit toernooi. In de herendubbel niet met grote broer, maar met Jonathan Siahaan van badmintonvereniging Westervoort. Ook bij dit duo een matige 1e set, waarbij er veel onnodige fouten werden gemaakt. 14-21. In de 2e set was er veel meer strijd en dat gaf de partijdige toeschouwer weer wat moed. 21-18. De 3e set werd met overmacht gewonnen 21-9 en deze morele boost kwam goed, want hierna moesten ze tegen het als nummer 1 geplaatste duo Maarten van de Berkt en René Kuil. Na een spannende 1e set die maar net verloren werd met 19-21 volgde een wat teleurstellende 2e set. Jammer dat in die 2e set niet wat meer tegenstand tegen de latere winnaars kon worden geboden. 11-21.


Klik voor vergroting
In het enkelspel kon Elano opnieuw de hoge verwachtingen waarmaken. In de 1e game werd opnieuw gewonnen van Atze Westrene.
Ook Yorick Buijs werd opzij gezet in de 2e wedstrijd. In zijn volgende wedstrijd kwam Elano t/o de als nummer 2 geplaatste Maarten van de Berkt te staan. Elano won vrij makkelijk met 21-16 en 21-10. In de halve finale kon Elano zich uitleven tegen Joeri Matulessya. Joeri was kansloos tegen het dwingende spel van Elano. 21-6 en 21-12 waren de setstanden. In de finale bleek voor het eerst dat Elano gespannen was. Het was door de vertraging tijdens het toernooi een lange dag geworden die om 8.30 uur begon, maar uiteindelijk kon de finale dan toch eindelijk om 18.30 uur plaatsvinden. Maruli van Haastert bleek een geduchte tegenstander.
Klik voor vergroting
Elano had volgens zijn zeggen moeite met het afwijkende spel van zijn tegenstander. Zelf zag ik dat Elano wat meer onnodige fouten maakte als anders en was ik van mening dat de spanning hem parten bleef spelen. De 1e set werd verloren met 21-15. In de 2e set spraken we af om de wat vermoeid ogende Maruli wat meer rally’s aan te bieden met als doel hem te breken. En zo geschiedde.
Maar dat viel toch niet mee. Maruli bleek een taaie en bleef goed volgen en wat veel vervelender was…scoren. Tot 16-16 was het nog een spannende wedstrijd, waarbij Elano nog alle kans had om er een 3e set uit te halen. Toch was het een teken aan de wand dat hij zijn tegenstander niet kon afschudden. Na op achterstand te zijn gekomen kon Elano de stand niet meer ombuigen en zo nam hij afscheid van het Iduna Open 2011. Verliezen is nooit leuk. Als troost kon hij later een prachtige prijs toucheren. Een fraai Yonex-shirt van Lee Chong Wei.


Klik voor vergroting
Verder zagen we nog enkele andere OSM-spelers op de baan. Agoes Yap spelend voor team 1 kwam uit in de herendubbel met partner Ismail Habib. Ook zij verloren van de eerder genoemde Maarten van de Berkt en René Kuil. In het gemengd dubbel speelde Agoes samen met Janneke Donker. Zij wonnen van het DVS-koppel Marcel Wijnands en Marieke Vendrik en gingen strijdend ten onder tegen de winnaars van dit onderdeel Maruli van Haastert en jawel ex-OSM-ster Fineke Selles.
Klik voor vergroting


Klik voor vergroting


Welling Oei deed mee aan het vrouwen enkelspel. Zij had een walk-over tegen Linda Schrijvers en had daarna veel problemen met de als nummer 4 geplaatste dame Demi van de Broek. De setstanden spreken voor zich 22-20, 17-21 en 20-22. Dat scheelde dus niet veel, maar Welling ging wel verder in dit toernooi. Opnieuw veel problemen in de volgende wedstrijd tegen Tilja Ansems. Verlies in de 1e set. Nou ja, dat kan gebeuren, maar 21-13 daar keek ik toch van op. De grote Tilja maakte het in de 2e set nog heel spannend door goed tegenstand te bieden. Gelukkig trok Welling in deze 2e set aan het langste eind en won met 21-19. In de 3e set liep het spel voor de speelster uit het 1e OSM team zoals door ons gewenst. De voorsprong werd kundig uitgebouwd en Tilja was aan het einde van haar latijn. De winst zat in de pocket en goed voor een finaleplek in de VE6. Was Welling niet scherp aan de finale tegen Linda van Rijswijk begonnen? Binnen een mum van tijd had Welling een achterstand opgelopen die niet meer te overbruggen was. De 1e set was in no-time gespeeld en verloren met 21-10. Wat een deceptie en het vertoonde spel was voor de toeschouwers geen finale waardig. Al gauw zagen we het vertrouwde spel van Welling in de 2e set terug en wist ze het haar tegenstandster meer dan moeilijk te maken. Jammer, want met iets meer inzet in die 1e set was er meer mogelijk in die 2e set. Dus kwam er geen 3e set en ging Welling alsnog maar nu wel strijdend met 23-21 ten onder.
Klik voor vergroting
In de damesdubbel speelde Welling Oei samen met Anneke de Vos. Het 1e dubbelspel werd redelijk makkelijk gewonnen van Chantalle Brundel en Renee Maas. 21-15 en 21-11. Francisca Gadella en Nelleke Merkens bleken net iets meer geluk te hebben. 22-24 en 19-21.


Klik voor vergroting


Tot slot nog een goede bekende oud-OSM-er Ronald Kieft zagen we terug in dit toernooi. Hij streed mee in de hoogste poule de HE4.
De nu voor badmintonvereniging Iduna spelende Ronald had het moeilijk tegen Vincent Rooker. Na ieder een set te hebben gepakt met 21-19 wist Ronald de winst toch naar zich toe te trekken. Beheerst maakte hij een eind aan de wedstrijd en won met 21-16. Veel makkelijker had Ronald het in zijn 2e wedstrijd tegen Robbert-Jan van Zelst. In de 1e set liet Ronald duidelijk zien wie hier de lessen van trainer Uun Santosa had gevolgd. 21-9. In de 2e set werd de tegenstand van Robbert-Jan iets heftiger, maar de winst van Ronald kwam nimmer in gevaar. Ook deze set werd met gepaste voorsprong gewonnen 21-16.


Klik voor vergroting
In een zeer spannende 3e wedstrijd moest Ronald het opnemen tegen de als nummer 4 geplaatste speler Jarco Smeenk. In de 1e set moesten beide spelers tot op de bodem gaan en wist Ronald nog aan het langste eind te trekken. 22-20. De setwinst had heel wat kracht gekost en het was duidelijk dat Ronald in de 2e set even een stapje terug deed. 12-21. De 3e set werd weer een knallende kraker. Het was erop of eronder. Hoewel Jarco uiteindelijk met de winst in dit spel door mocht in het toernooi, kan Ronald vandaag voldaan op dit toernooi terugkijken. Ook samen met Jeroen Gielen in de herendubbel speelde Ronald een goede partij tegen de latere toernooiwinnaars in de herendubbel 4 het duo Ronald de Jong en Jarco Smeenk met de setstanden 18-21; 21-9 en 21-18.


Alle details op www.badmintonnederland.toernooi.nl.
Tekst en foto's Jan Nijkamp.


Reacties

Ronald Koenis reageerde op 25 april 2011 om 21:36 met:

Mooi verslag van mooie prestaties. Elano & Welling: mijn felicitaties!


Plaats je reactie onder dit bericht