image

2012-02-19: Nieuws van de Redactiecommissie voor iedereen.

Zondag 19 februari werd de finale van het EK voor mannenteams gehouden in Amsterdam tussen favoriet Denemarken en de andere favoriet Duitsland.


Vandaag onverwachts veel OSMers in de hal: natuurlijk John van Rooijen, die lijnrechter was ook op deze finaledag. Maar ook zaten Uun Santosa, Andy Tan, Hayco Plantinga en Alexander Scheel naast me in het publiek.


Vóór de finale startte, streden Engeland en Rusland om de derde plaats. De grote Rus Vladimir Ivanov stond tegen de Indische Brit Rajiv Ouseph. Het leek een saaie pot te worden, omdat de Brit veel fouten maakte. Maar in de tweede game werd de Rus wat nonchalant en stond ineens zoveel achter dat de game niet meer te redden was. In de derde stelde hij orde op zaken. Hoewel niet foutloos, gingen nu veel winners in. Een netbal mee i.p.v. tegen en hij stond 11-6 voor. Maar een paar foutjes later kwam de Brit toch weer langszij: 13-13, en begon de strijd opnieuw. De Rus oogde sterker, maar de Brit maakte minder fouten. Vladimir had problemen met z'n schoenen en dat kostte hem meteen weer twee puntjes. En zo sloop de Brit tegen de verhouding in, wel naar een overwinning: 21-19.


De tweede partij startten gelijktijdig met de finale, dus heb ik niet veel meer van de wedstrijd Engeland-Rusland gezien. De tweede partij was heel evenwichtig. Toch was de Brit net even slagvaster op het eind en won het tweede punt voor Engeland. In derde partij, een prachtige kraker van een herendubbel, won Rusland de eerste game, maar daarna kwam Engeland op stoom en pakte het derde punt en daarmee de bronzen medaille.


En dan de finale: Denemarken, dat Engeland eenvoudig aan de kant had gezet, tegen Duitsland, dat o.a. de Nederlandse ploeg naar huis had gestuurd. Na de ploeg-yell en het voorstellen streed Jan Jorgenson tegen Marc Zwiebler om het eerste punt. Na een 3-3 gelijke stand, maakte Marc veel onnodige fouten. Heel even veerde Duitsland op bij een uit de draai achterwaarts geslagen winnende backhand, maar het was niet genoeg: 21-11 voor Denemarken. Marc startte de tweede game met een achter het lichaam langs geslagen backhand waarbij hij ook nog het punt wist te winnen. Jan bracht zichzelf onnodig in de problemen & Marc zag zijn kans. Het niveau ging omhoog met mooie lange rally's. Marc sloeg veel winners ... die schijnbaar moeiteloos door Jan werden geretourneerd. Zo kon de Duitser natuurlijk weinig punten maken en dus won Denemarken verdiend dit eerste punt.


In de herendubbel kwam Ingo Kindervater in actie. Samen met zijn vaste dubbelpartner Johannes Schoettler mocht hij het opnemen tegen Mathias Boe & Carsten Mogensen. Het Deense dubbel is de absolute wereldtop en werd even ingevlogen om alleen de halve finale gister en de finale vandaag te spelen. Het was smullen geblazen voor het publiek: razendsnel spel, veel positiewerk en goede verdedigingen. De Duitsers wisten in de eerste game het derde gamepoint te verzilveren. In de tweede legden de Denen iets meer druk en namen een grote voorsprong. Na de interval werden de punten eerlijk verdeeld, dus wonnen de Denen deze game met ruime cijfers. De derde game was zinderend. Ingo, mijn favoriet, liet hier en daar een steekje vallen, maar zorgde er ook eigenhandig voor dat Duitsland op 17-17 uitzicht had op het eerste partijpunt. Alleen dachten de Denen daar anders over: ze gingen meteen door naar de 20 en verzilverden het tweede gamepoint. Ingo vertwijfeld op de baan achterlatend.


In de derde partij stonden de sterke deen Hans-Kris(tian) Vittinghusmaar tegen de ook sterke Duitser Dieter Domke. Hans-Kris smashte net iets nauwkeuriger. Dieter kon er ook wat van, maar de Deen kon er vaak toch net bij, desnoods duikend en weer opspringend, fantastisch om te zien. De Deen pakte in de eerste game het derde gamepoint, net voordat Dieter langszij dreigde te komen. De Duitser revancheerde zich door liggend op de baan (!) het eerste punt van de tweede game te maken. Hans-Kris ging er niet veel later overheen met een prachtige gemaskeerde slag, waarbij Dieter het figuurlijke bos werd ingestuurd. Vele mooie rally's volgden, waarbij het de Duitser maar niet lukte om de achterstand die hij had opgelopen, weg te werken. De Deen bleef koel en greep op tijd zijn kansen. Het resulteerde in uiteindelijk 6 (!) matchpoints, maar de tweede was al raak: Hans-Kris won het derde punt en daarmee werd het mannenteam van Denenmarken weer Europees Kampioen!Meer foto's in dit fotoalbum.


Ronald Koenis


Reacties

André Steen reageerde op 21 februari 2012 om 17:33 met:

En 's middags was het de beurt aan de dames van Denemarken en Duitsland (finale) en Rusland en Nederland (strijd om brons). Omdat op beide velden gelijktijdig werd gespeeld, moest het publiek de aandacht verdelen. Dat was nog niet eenvoudig, want de finale wil je niet missen maar de wedstrijden tussen de Russische dames en Oranje waren ongelooflijk spannend. Oranje had het duidelijk moeilijker dan de wedstrijden tegen Rusland in de serie. Thriller was de wedstrijd van Patty Stolzenbach die uiteindelijk in de derde set met 21-19 werd gewonnen. De dubbel die erop volgde - met Judith Meulendijks en Selena Piek werd ook gewonnen. Daarmee was de stand 3-1 en was het brons voor Oranje. In de finale was de winst in de enkelpartij voor de Deense Baun niet verrassend, maar het was toch Duitsland die kampioen werd.


Plaats je reactie onder dit bericht