image

2012-04-06: Nieuws van de Redactiecommissie voor senioren recreanten.

Aandacht voor het goede werk van de tellers van VJC wedstrijden. Met dank aan Leen Schipper.

ria


Er is alweer een behoorlijk aantal wedstrijden gespeeld in deze voorjaarscompetitie door de verschillende OSM teams. Tijdens deze wedstrijden is de teller onontbeerlijk en toch wordt er weinig aandacht aan besteed. Zowel de dames als de heren tellen en altijd netjes onpartijdig, terwijl er door ploeggenoten soms vragend gekeken wordt of die shuttle niet net uit of net in was, wat er ook beter uitkomt.


Maar met een rustige kijk en zoals gezegd: altijd onpartijdig, overziet de teller het speelveld. Het begint al met de toss, het opgooien van de shuttle teneinde te bepalen wie er mag beginnen. Niet iedereen is in staat om meteen duidelijk een tosswinnaar aan te laten wijzen door de shuttle. Laatst bleek dit maar weer eens: tot drie keer toe moest de toss over.


Scherp de shuttle volgend tijdens de wedstrijd, niet meelevend met de teamgenoten en beheersing om geen tips te geven. Het is geen gemakkelijke taak dat tellen. Omstanders/toeschouwers herkennen in sommige gevallen de kwaliteiten van de teller, een enkele keer hoor je dan ook “Goed geteld” en terecht. Af en toe is het tellen zelfs beter dan het spel.


Het valt niet mee, soms sta je tellen en dan zie je een teamgenoot net uit slaan of missen. Beheersing is in dat geval noodzakelijk. Kennis van de spelregels is natuurlijk ook noodzakelijk. Niet vergeten om in de derde set bij 11 punten te wisselen van speelhelft bijvoorbeeld. Dat is zo’n moment waarop de kwaliteiten van de teller boven komen drijven. Goed opletten of alle spelers nog wel op de juiste positie staan, wie moet er serveren? Dat zijn momenten waarop de teller zijn/haar stempel op de wedstrijd kan drukken.


Dat dit ongemerkt moet gebeuren staat natuurlijk buiten kijf. Vanuit de toeschouwers is er zelden kritiek op de teller, de yell HiHaHondeshuttle wordt nauwelijks gebruikt. Er is trouwens toch erg weinig hooliganisme in de verschillende badmintonhallen, dat maakt deze sport ook zo mooi. Alles bij elkaar is het tellen tijdens een wedstrijd een mooie uitdaging!


Ter afsluiting nog een gedicht van een van de gastschrijvers:


Je bent er nodig om het spel te leiden
en conflicten te vermijden
Met de nodige gebaren
moet je de spelers bedaren


Na de match, winnen of verliezen
je hebt geen kant te kiezen
Soms tot grote spijt,
of tot groot jolijt
Als vrienden uit elkaar
met een handdruk als vriendschappelijk gebaar


Leen Schipper


Reacties

Gerben van den Bosch reageerde op 17 april 2012 om 22:25 met:

Mijn complimenten voor deze ode. Werd tijd dat de rol van de teller ook een keer werd uitgelicht. Het bordjes draaien gaat jou ook erg goed af trouwens! ;-)


Janke Scharff reageerde op 9 april 2012 om 13:34 met:

Leen, je bent nog een dichter ook!


Plaats je reactie onder dit bericht