image

Dutch Open kent goede vrijdag

2012-10-13: Nieuws van de Redactiecommissie voor iedereen.

Veel Nederlanders door op de vrijdag - de kwartfinaledag - van de Dutch Open


Vrijdag is de dag van de kwartfinales op de Dutch Open. 20 wedstrijden topbadminton, het beste dat er in Nederland te zien is, met natuurlijk John van Rooijen in zijn functie als lijnrechter langs de kant. We misten wel een delegatie Duitse deelnemers, omdat die een wedstrijd speelden in Duitsland tegen China (en verloren met 0-5, hadden dus beter naar Almere kunnen komen). Wel was er een leuke demonstratiepartij van de Maleisiërs Teik Chai Gan en Soon Hock Ong die dit keer een Indonesisch dubbel in de maling namen. Waar ze in de eerste set nauwelijks aan de bak kwamen, trokken ze in de tweede set de truckendoos open: heel veel fakeslagen, veel hoog achterin, zodat ze lekker konden verdedigen en onverwachts de aanval overnemen, een paar discutabele flickservices, het hield maar niet op. Het werd ook nog een driesetter die de Maleisiers een ticket naar de halve finale gaven (en later bleek ook meteen naar de finale door een walkover in de halve finale).

Het was ook een goede dag voor de Nederlandse deelnemers. Niet iedereen ging door, maar van de 8 partijen met Nederlanders, gingen er 6 naar de Oranjeklanten. Hoewel "Oranjeklanten": uitgerekend in het Hollands onderonsje Eijbergen/Stolzenbach tegen Piek/Tabeling was het geel tegen roze, ook leuk. Opmerkelijk was ook de uitschakeling van de nr. 1 geplaatste Zweeds damesdubbel Lennartsson/Wengberg, door het fanatieke spel van Samantha Barning en Eefje Muskens.


Judith Meulendijks, niet meer zo intensief badmintonnend en daarom niet geplaatst, speelde wel erg lekker en kegelde de nr. 6 geplaatste Chloe Magee uit het toernooi.Eric Pang kwam niet in zijn spel in de herenenkel. Ogenschijnlijk wat sloom sloeg hij wel alle shuttles terug, maar ook heel veel uit. Zijn vrouw Yoa Jie moest hem bij de interval goed wakker hebben geschud, want daarna ging het beter, maar met 15-18 achter gaven we weinig meer voor Eric. Maar wat gebeurde: 6 punten op rij en 21-18: Pang! In de tweede begon hij aardig maar zakte weer in met opnieuw de stand 15-18 en nu werd het 15-19, dus geen herhaling, of toch: jawel weer 6 punten op rij: 21-19 en Pang gaat door als koelste kikker van vandaag.


Dicky Palyama won eenvoudig van de anders zo hard vechtende Ier Scott Evans. Het leek wel of hij gister te lang in Amsterdam had doorgebracht, want hij sloeg elke derde slag uit. Dicky had het dus eenvoudig. Patty Stolzenbach niet. Ze schakelde eerder deze week de winnares van vorig jaar: Yao Jie uit en stond vandaag tegen de geplaatste Deense Karina Jorgensen. Het begon zoals voorspeld: Patty stond vrij snel vrij ver achter. Maar zo rond de interval kwam ze af en toe sterk door en en tegen het einde van de game piepte ze net langs haar tegenstander. In de tweede won Karina, zodat een derde moest beslissen. Patty bouwde een enorme voorsprong op, zodat ze op het eind weliswaar veel matchpoints verspeelde, maar niet allemaal: zij gaat ook door naar de halve finales.


In de laatste herendubbel, vorig jaar nog met mijn favoriet Ingo Kindervater, stonden nu twee mannetjesputters uit indonesië te meppen tegen twee opgewonden standjes uit Engeland. De techniek van de Indonesiërs was beter en daar konden de Engelsen slecht tegen. Ze gingen naar het randje van wat is toegestaan: geen shuttle willen wisselen, te hard shuttle "aangeven", halve flicks en schreeuwen (BOOM!!) bij een eenvoudige smash-winner. Gelukkig was er gerechtigheid: Indonesië ging door.


Zo kwam er een eind aan een lange mooie badmintondag...


Ronald Koenis


Plaats je reactie onder dit bericht