image

2013-05-28: Nieuws van de Redactiecommissie voor senioren recreanten.

Na reeds een artikel gewijd te hebben aan de teller, wordt het tijd om nog een vrijwillige functie binnen het badmintonnen van wat extra aandacht te voorzien: de competitieleider.

Iedere badmintonclub die zich stort in zaken als recreantencompetities of landelijke competities of wat voor competities dan ook, heeft er een. Vaak is het een ietwat gedrongen en soms wat nors kijkende man, van wie je meteen het vertrouwen hebt dat hij of zij het maximale voor jou of je team doet qua indeling en vertegenwoordiging bij de badmintonbond. Straight, rechtvaardig en eerlijk zijn kernwoorden voor zo’n persoon. Natuurlijk zijn er niet alleen mannen die deze functie vervullen, er zijn ook vrouwelijke competitieleiders en deze ode geldt uiteraard ook voor hen. De competitieleider is bij uitstek goed in het indelen van wedstrijdschema’s, goed als het gaat om het inschatten van speelsterkten, praktisch als het gaat om invallers, goed op de hoogte van de regels van het spel en van de verschillende competities. Waar vind je zo iemand. En als je een goede gevonden hebt, wees er dan dus zuinig op.


Tuurlijk maakt ook de competitieleider wel eens fouten, wie is er nu helemaal foutloos tenslotte. Handig is het als hij of zij zelf ook competitie speelt, nog handiger is het als hij of zij ook op een redelijk niveau speelt. Of het slaan van shuttles tussen de benen door tot de aanbeveling strekt, is nog niet helemaal duidelijk. Van gezelligheid houden en een verbindende factor kunnen zijn, helpen wel enorm. Ideeën voor nieuwe uitstapjes of afsluitende competitieavonden, het komt toch vaak op het bordje van de competitieleider. Iedereen enthousiasmeren voor toernooien, omdat je er niet alleen naar toe wilt, ook dat doet de competitieleider. Dat er dan niet altijd gezegd wordt hoe laat zoiets begint of eindigt, is meer vergeetachtigheid dan moedwil, vermoeden we. Ook het geruisloos overnemen van de taken van de voorganger, laat zien dat de competitieleider over een groot aantal vaardigheden beschikt.


Zijn er dan nooit problemen? Jawel, maar die worden altijd heel snel opgelost. Wel rijst langzaam het vermoeden dat de competitieleider het niet allemaal alleen kan. Misschien zijn er wel praatgroepen, zoals Anonieme Competitieleiders, waar ze het onder elkaar kunnen hebben over de stress die ze tegenkomen. Waarschijnlijk doen ze dat dan in een van de schijnbaar speciaal voor hen opgerichte AC wegrestaurants. Duidelijk is wel dat een club zuinig moet zijn op de competitieleider. En om te voorkomen dat competitieleiders weggekocht worden door verenigingen met meer geld, stellen we voor de leus Blijf af van onze … landelijk in te voeren.


Alles bij elkaar de redactionele complimenten aan Gerben van den Bosch!


Reacties

Eric van der Valk reageerde op 10 juni 2013 om 08:02 met:

Leuk en absoluut complimenten aan Gerben!


Marjan reageerde op 6 juni 2013 om 21:36 met:

Wat een leuk stuk. Zo herkenbaar. Ik wil mij aanmelden voor de volgende bijeenkomst van AC! Een competitieleidster voor de Jeugd bij een andere vereniging.


Plaats je reactie onder dit bericht