image

Badmintonners halen vijfde plek in Rio 2016!

2016-08-22: Nieuws van de Redactiecommissie voor iedereen.

Het was vaak niet in beeld, maar onze drie Nederlandse badmintonners leverden goede prestaties in Rio, met een vijfde plaats voor de damesdubbel als hoogtepunt.

de voorbereiding
Twee jaar lang alleen maar de focus op badminton! Toernooien spelen over de hele wereld om voldoende punten te halen voor het kwalificatietraject, dag in dag uit trainen op de baan of in het krachthonk van Papendal en verder elke dag weer leven als een monnik.


Eerder dit jaar won Jacco Arends samen met Selena Piek een bronzen medaille in het gemengd dubbelspel bij de EK in Parijs, daardoor werd voldaan aan de kwalificatie-eisen. Met Eefje Muskens won Selena ook de zilveren medaille bij het vrouwendubbel én bereikten zij de halve finales van de Super Series van de BCA Indonesia Open. Zo verdienden ook zij een ticket naar Rio. Nadat de uitzending naar de Spelen definitief was, volgde nog meer druk, nog meer focus en nog meer trainingsuren op Papendal voor Jacco, Selena en Eefje.


Gemengd dubbel: Jacco en Selena
Op de eerste dag in het Barra Olympic Park in Rio de Janeiro verloren Jacco en Selena hun eerste groepsduel tegen het Japanse dubbel Kenta Kazuno/Ayane Kurihara: 14-21, 19-21. Dat was een domper, want ook in het tweede wedstrijd tegen de hooggeplaatste Zuid-Koreaanse S.H.Ko en H.N. Kim was geen winst te behalen. En zo eindigde al snel het Olympisch toernooi voor Jacco en Selena. Ondanks de overwinning in hun laatste wedstrijd van de poule tegen het Amerikaanse duo P. Chew en J. Subandhi, was doorstromen naar de kwartfinales niet meer mogelijk.


Damesdubbel: Selena & Eefje
Voor Selena was het dubbel zo hard werken in Rio. Zij dubbelde niet alleen met Jacco, maar kwam daarnaast ook nog uit in het dames dubbelspel met Eefje en speeld vaak op dezelfde dag twee partijen. Zowel fysiek als mentaal een enorme prestatie.

Selena en Eefje, die elfde staan op de wereldranglijst, hadden drie keer eerder gespeeld tegen het Thaise duo (16de op wereldranglijst) en drie keer gewonnen. Het duo was in twee games te sterk voor Puttita Supajirakul en Sapsiree Taerattanachai uit Thailand: 21-13, 22-20(!). Selena en Eefje wonnen met 2-1 hun tweede groepswedstrijd tegen Jwala Gutta en Ashwini Ponnappa uit India en stelden de kwartfinale veilig.


Tegen de nr.1-geplaatste Misaki Matsutomo/Ayaka Takahashi uit Japan speelden ze zeer verdienstelijk, maar die partij werd met 1-2 verloren. Het bereiken van de kwartfinales lijkt heel gewoon, maar de laatste keer dat een Nederlands dubbel op de Spelen in de kwartfinales stond, was in Athene 2004.


Eefje en Selena speelden hun kwartfinale tegen het als nummer 4 geplaatste Zuid-Koreaanse koppel Jung Kyung Eun / Shin Seung Cha. In een lange en zeer spannende partij, waarin door de Nederlandse vrouwen voor elk punt hard werd gestreden en niets cadeau werd gedaan, waren het toch de Zuid-Koreaanse vrouwen die in drie games 21-13, 20-22 en 21-14 aan het langste eind trokken.


Eefje: Het was een moeilijk begin, maar later kwamen we beter in het spel. We hebben echt alles gegeven. In de tweede game poetsten we zelfs vier matchpunten weg. Je ziet dat er nu nog een verschilletje is met hen. Tja, en als je dan een gaatje laat vallen dan duiken ze er vol in. Dat gaf de Zuid-Koreanen weer vertrouwen waardoor de achterstand moeilijk is weg te werken. Voor ons houdt het toernooi hier op, maar ik denk dat we terug kunnen kijken op een mooi resultaat. Ik heb ervan genoten om deel te mogen nemen aan de Spelen en we hebben ons beste spel laten zien. Nu doorknallen en over 4 jaar keihard terugkomen in Tokio!


Selena: Een goede wedstrijd hebben we kunnen laten zien. Het begin was minder, maar met behulp van fighting spirit en erin blijven geloven zijn we ontzettend sterk teruggekomen vanuit een eigenlijk onmogelijke positie. We werkten vier matchpoints weg. In die game lieten we gewoon ons beste badminton zien en laten we zien wat we waard zijn. We hebben gevochten als leeuwen. Alles gegeven en op het einde is het dan net niet genoeg. We kunnen met een goed gevoel terugkijken op deze wedstrijd. Het is de nummer 5 van de wereld. Tuurlijk is het nu balen, maar jeetje: bij de laatste acht op de Spelen en dan afsluiten met zo’n mooie 80 minuten durende wedstrijd. Morgen zullen we vast tevreden terugkijken op een mooi toernooi.


Met het bereiken van de kwartfinale behaalden onze dames de vijfde plaats in de eindstand!

Plaats je reactie onder dit bericht